A Scoperto kávét az Expolygon Kft. saját receptúra alapján gyárttatja olaszországban. Szemes kávé kínálatunkban megtalálhatóak a 20, 70, 80 és a 100% arabika tartalmú minőségi kávékeverékek, kizárólag a legjobb fajtákból gondosan válogatva. A 2011-es piaci változások hatására az Expolygon Kft. megteremtette az új piac támasztotta igényekre a választ, mindig szem előtt tartva a legkiválóbb olasz tradíciót, ezért a Scoperto kávé tökéletes választás, vendéglátó helyekre, irodákba, és otthonra. A Scoperto Arabica bársonyos aromája alacsony koffeintartalommal párosul, így a nap bármely szakában ajánljuk fogyasztását - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Scoperto ArabicaPörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.03.08. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás |
![]() |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
|
3
|
6
|
3
|
5
|
17
|
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
|
3
|
6
|
3
|
5
|
17
|
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
|
3
|
7
|
3
|
5
|
18
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
3
|
6
|
3
|
5
|
17
|
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
|
3
|
6
|
3
|
5
|
17
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi | A minta sötét, de egyenletes szemeket tartalmaz, olajkiválás nyomai még nem látható rajtuk. Illata füstös, arabikás keverékre jellemző. Az őrlést úgy állítsuk be, hogy lehetőleg vékony sugarú lefolyást kapjunk, a készítési hőmérsékletet tartsuk közép-magasan. A kávé lefolyása egyenletes, a vége felé enyhe eltáncolással és szőküléssel. Nem a legfrissebb, de még nincs kiszellőzve. A krém színe sárgás-mogyoróbarna, kissé vékonyka, olajossága jó. A kávé íze alapvetően kesernyésbe hajlik, és ez a fő csapásirány. Étcsokoládé, és egy enyhe gyümölcsös savasság, mely gyorsan tovaszáll, inkább csak a korty elején érezni. A korty végén mandulát éreztem, mely pár pillanat múlva füstös kesernyésségbe fordul. Úgy éreztem, hogy a viszonlag magas készítési hőmérséklettel és a vékony lefolyással hozta a legjobb formáját. Ekkor az adag azonban egy ristrettonyi. Ha a 3 cl/25 másodpercet céloztam meg, az ital túl híg és szimplán kesernyés ízeket mutatott. Tejjel, vagy kapucsínónak jól szerepelt, szépen átjöttek az ízek rajta. |
Monyesz |
A minta pörkölése közepes, matt viaszos fény tapasztalható, leginkább arabica szemeket fedeztem fel benne. A zacskó nyitásakor egy pillanatra olajos hal szaga csapott meg. Sok kísérletezést igényelt a darálás és a mennyiség beállítása, mert már nagyon durva irányba kellett elmenni ahhoz, hogy normál lefolyást adjon, akkor viszont hamar szőkült a kávé. Tehát a szokásos 18g-os adagot 16g-ra kellett levinnem és ehhez igazítani a darálást. Ekkor már a szőkülés nem volt tapasztalható, illetve csak az egyhetes tesztidőszak végére jelentkezett megint (az öregedés jeleként). A crema közepes, főleg elkevergetve lehetett tapasztalni, hogy elvékonyodik, és a csésze falán is alig maradt valami. A testesség szintén átlagos, csak a fő ízvonal emelkedik ennél a szintnél feljebb. A hőfokkal csínján kellett bánni, mert a blend amúgy is egy erős kakaós jellegű ízzel bír, amit megégetve szinte ihatatlanná sikerülhet vadítani. Szerencsére a kakaós jelleg mellé betársul egy kelemes, enyhe csümölcsös vonal, egy kis pörkölt gabonásság, és némi mandulás beütés. Ezek azonban gyorsan tovaszállnak, és utóízben a kakaós-kesernyés jelleg marad csak meg. Tejjel elkészítve érezhető, hogy talán erre próbálták meg kihegyezni a blendet, mert jól kiegyensúlyozták egymást az ízek, egész kellemesnek találtam. |
Blaze |
A minta kávébab egyenletes pörkölésűnek mondható, pörkölési szintje normál , sem olajkicsapódás, sem fényes zsír nem látható még a felületén. Bontáskor a baboknak érdekes kissé fanyar illata volt, de ez őrléskor már nem volt érezhető. Őrlése normál tartományban ajánlott, hőfok igénye viszonylag magasan van, nagyon magas arabika hányadot, vagy 100% arabikát tippelek. A kávé krémje nem túl vastag, olyan „arabikás” - a cukrot azonban szépen tompítja. Mintázódásra hajlamos, a fogyasztás végéig kitart és szépen megfesti a csésze oldalát. A keverék nálam a legjobb formáját doppio-ként hozta, 18 grammból a kétszemélyes szűrővel. A blend legfőképpen egy étcsokoládés alappal jellemezhető, melyen lágyan fekszik egy kis gyümölcsös vonal. Legjobban talán bogyós gyümölcsösként lehet leírni. A korty végén pedig egy igen tiszta, kellemes mandulás ízzel jár a kávé. Testességét jónak mondanám, de ne egy robusztás keverékhez méltó testességet várjuk : egyértelmű itt az arabika dominancia. Tejes italok alapjának is ajánlható bátran, abban is jól teljesít. Én ahogy írtam legszívesebben doppio-nak fogyasztottam. Egy jó kávét ismertem meg ebben a keverékben, mely ha az ára is jó mindenképpen ajánlott kipróbálásra azoknak akik olyat keresnek, amely a nap bármely szakában bátran fogyasztható az alacsony koffeintartalma miatt. |
Lorien |
A minta többnyire ép, mattos fényű, egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű szemekből áll. Ránézésre nehéz pontosan megbecsülni az arabika arányát, csak annyi látszik, hogy viszonylag sokat tartalmaz belőle. A teóriámat a keverék közepesen magas hőigénye (80/20 környéke) is alátámasztja. A darálót majdnem a nullpont környékére kellett állítanom, amelyet nagyon nehéz pontosan belőni, hiszen kb. negyed jelölésnyi módosítás már 5-10 másodperc lefolyásbeli módosulást is eredményezett. Ez annál is fontosabb információ, hiszen akkor tudtam a legjobbat kihozni belőle, amikor cseppekre szakadó, majd vékony egyenletes lefolyással szűk eszpresszónyi mennyiséget csapoltam belőle – a finomhangolás tehát elég nehézkesre sikeredett. A krémje vékony, a fogyasztás végéig nem tart ki, arabikásan homogén, minimális mintázódási hajlammal. Állaga, olajossága jónak mondható. Amikor nem sikerült kellően vékonyra vennem a csapolást, meglehetősen szikár, kesernyésen kakaós, testesség nélküli italt kaptam, ez jelzi, hogy nem elég finom az őrlés. Amint sikerül pontosan beletalálni, ízvilága kakaósba hajló étcsokoládés, pörkölt magvas, enyhén füstös-fűszeres jegyekkel, mandulás-marcipános és nagyon halvány bogyósgyümölcsös lecsengéssel. Tejes italokban jól harmonizál, de mégis risztrettónak vagy szűk eszpresszónak ajánlom. |
SiD |
Olaszos pörkölésű blend, a babokon az olajkicsapódás még nem jellemző, de az illaton már a füstös, olajos, pörkölt karakter uralkodik. Az őrlemény illata alapján arabica blenddel van dolgunk, ezt igazolja a tű vékony egérfarok jellegű lefolyás és a kész ital savas illata. A crema nem túl vastag, de a cukrot süppedősen nyeli el, színe sárgásbarna. A blend hőmérséklet igénye nem túl magas, de toleránsan viseli a magas vízhőmérsékletet is. Igazán szép lefolyást csak magas dózissal tudtam elérni, ellenkező esetben az ital kiszőkült és alulexponált lett. A kávé íze nehezen megfogható az olaszos pörkölés miatt: a savasság határozott, de nem ölt gyümölcsös jelleget, inkább száraz, kakaós, mandulás, kesernyés ízek dominálnak. Nálam gyümölcsös, egész pontosan szőlőre emlékeztető íz az utóízben jelentkezett, pár perccel a fogyasztás után. Ez a Scoperto kávé nem egy tipikus olasz bár keverék, inkább kapucsínó blendnek mondanám, ugyanis tejes italokban sokkal jobban teljesített, nagyon kellemes, lágy kapucsínókat lehetett készíteni belőle. |






Összegzés: Egyenletes, olaszos pörkölésű kávébabok, felületükön olajkicsapódás nélkül. A krém vastagsága közepes, mintázódásra hajlamos, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el. A magas arabika tartalma ellenére nem igényel tűzforró gépet, a legjobb formáját középmagas hőmérsékleten hozza. Az őrlésnél tartsuk szem előtt, hogy vékony egérfarkas lefolyást kapjunk. Kakaós, csokoládés, mandulás ízek dominálnak, enyhe gyümölcsösséggel, háttérben pörköltmagvas, füstös aromák is felfedezhetőek. A magas dózis határozottan jót tesz az ízhatásnak. A Scoperto Arabica egy jellegzetes olasz bárkeverék, amely nagyon jól harmonizál a tejjel. Érdemes risztrettónak is kipróbálni.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!