KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Scoperto Arabica - tejjel a legjobb

scoperto arabica szemes kávé tesztA Scoperto kávét az Expolygon Kft. saját receptúra alapján gyárttatja olaszországban. Szemes kávé kínálatunkban megtalálhatóak a 20, 70, 80 és a 100% arabika tartalmú minőségi kávékeverékek, kizárólag a legjobb fajtákból gondosan válogatva. A 2011-es piaci változások hatására az Expolygon Kft. megteremtette az új piac támasztotta igényekre a választ, mindig szem előtt tartva a legkiválóbb olasz tradíciót, ezért a Scoperto kávé tökéletes választás, vendéglátó helyekre, irodákba, és otthonra. A Scoperto Arabica bársonyos aromája alacsony koffeintartalommal párosul, így a nap bármely szakában ajánljuk fogyasztását - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Scoperto kávé hivatalos forgalmazójától, a Expolygon Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Scoperto Arabica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.03.08. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
6000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 scoperto arabica szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
3
5
17
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
3
5
17
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
7
3
5
18
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
6
3
5
17
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
3
6
3
5
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A minta sötét, de egyenletes szemeket tartalmaz, olajkiválás nyomai még nem látható rajtuk. Illata füstös, arabikás keverékre jellemző. Az őrlést úgy állítsuk be, hogy lehetőleg vékony sugarú lefolyást kapjunk, a készítési hőmérsékletet tartsuk közép-magasan. A kávé lefolyása egyenletes, a vége felé enyhe eltáncolással és szőküléssel. Nem a legfrissebb, de még nincs kiszellőzve. A krém színe sárgás-mogyoróbarna, kissé vékonyka, olajossága jó. A kávé íze alapvetően kesernyésbe hajlik, és ez a fő csapásirány. Étcsokoládé, és egy enyhe gyümölcsös savasság, mely gyorsan tovaszáll, inkább csak a korty elején érezni. A korty végén mandulát éreztem, mely pár pillanat múlva füstös kesernyésségbe fordul. Úgy éreztem, hogy a viszonlag magas készítési hőmérséklettel és a vékony lefolyással hozta a legjobb formáját. Ekkor az adag azonban egy ristrettonyi. Ha a 3 cl/25 másodpercet céloztam meg, az ital túl híg és szimplán kesernyés ízeket mutatott. Tejjel, vagy kapucsínónak jól szerepelt, szépen átjöttek az ízek rajta.
Monyesz

A minta pörkölése közepes, matt viaszos fény tapasztalható, leginkább arabica szemeket fedeztem fel benne. A zacskó nyitásakor egy pillanatra olajos hal szaga csapott meg. Sok kísérletezést igényelt a darálás és a mennyiség beállítása, mert már nagyon durva irányba kellett elmenni ahhoz, hogy normál lefolyást adjon, akkor viszont hamar szőkült a kávé. Tehát a szokásos 18g-os adagot 16g-ra kellett levinnem és ehhez igazítani a darálást. Ekkor már a szőkülés nem volt tapasztalható, illetve csak az egyhetes tesztidőszak végére jelentkezett megint (az öregedés jeleként). A crema közepes, főleg elkevergetve lehetett tapasztalni, hogy elvékonyodik, és a csésze falán is alig maradt valami. A testesség szintén átlagos, csak a fő ízvonal emelkedik ennél a szintnél feljebb. A hőfokkal csínján kellett bánni, mert a blend amúgy is egy erős kakaós jellegű ízzel bír, amit megégetve szinte ihatatlanná sikerülhet vadítani. Szerencsére a kakaós jelleg mellé betársul egy kelemes, enyhe csümölcsös vonal, egy kis pörkölt gabonásság, és némi mandulás beütés. Ezek azonban gyorsan tovaszállnak, és utóízben a kakaós-kesernyés jelleg marad csak meg. Tejjel elkészítve érezhető, hogy talán erre próbálták meg kihegyezni a blendet, mert jól kiegyensúlyozták egymást az ízek, egész kellemesnek találtam.

Blaze

A minta kávébab egyenletes pörkölésűnek mondható, pörkölési szintje normál , sem olajkicsapódás, sem fényes zsír nem látható még a felületén. Bontáskor a baboknak érdekes kissé fanyar illata volt, de ez őrléskor már nem volt érezhető. Őrlése normál tartományban ajánlott, hőfok igénye viszonylag magasan van, nagyon magas arabika hányadot, vagy 100% arabikát tippelek. A kávé krémje nem túl vastag, olyan „arabikás” - a cukrot azonban szépen tompítja. Mintázódásra hajlamos, a fogyasztás végéig kitart és szépen megfesti a csésze oldalát. A keverék nálam a legjobb formáját doppio-ként hozta, 18 grammból a kétszemélyes szűrővel. A blend legfőképpen egy étcsokoládés alappal jellemezhető, melyen lágyan fekszik egy kis gyümölcsös vonal. Legjobban talán bogyós gyümölcsösként lehet leírni. A korty végén pedig egy igen tiszta, kellemes mandulás ízzel jár a kávé. Testességét jónak mondanám, de ne egy robusztás keverékhez méltó testességet várjuk : egyértelmű itt az arabika dominancia. Tejes italok alapjának is ajánlható bátran, abban is jól teljesít. Én ahogy írtam legszívesebben doppio-nak fogyasztottam. Egy jó kávét ismertem meg ebben a keverékben, mely ha az ára is jó mindenképpen ajánlott kipróbálásra azoknak akik olyat keresnek, amely a nap bármely szakában bátran fogyasztható az alacsony koffeintartalma miatt.

Lorien

A minta többnyire ép, mattos fényű, egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű  szemekből áll. Ránézésre nehéz pontosan megbecsülni az arabika arányát, csak annyi látszik, hogy viszonylag sokat tartalmaz belőle. A teóriámat a keverék közepesen magas hőigénye (80/20 környéke) is alátámasztja. A darálót majdnem a nullpont környékére kellett állítanom, amelyet nagyon nehéz pontosan belőni, hiszen kb. negyed jelölésnyi módosítás már 5-10 másodperc lefolyásbeli módosulást is eredményezett. Ez annál is fontosabb információ, hiszen akkor tudtam a legjobbat kihozni belőle, amikor cseppekre szakadó, majd vékony egyenletes lefolyással szűk eszpresszónyi mennyiséget csapoltam belőle – a finomhangolás tehát elég nehézkesre sikeredett. A krémje vékony, a fogyasztás végéig nem tart ki, arabikásan homogén, minimális mintázódási hajlammal. Állaga, olajossága jónak mondható. Amikor nem sikerült kellően vékonyra vennem a csapolást, meglehetősen szikár, kesernyésen kakaós, testesség nélküli italt kaptam, ez jelzi, hogy nem elég finom az őrlés. Amint sikerül pontosan beletalálni, ízvilága kakaósba hajló étcsokoládés, pörkölt magvas, enyhén füstös-fűszeres jegyekkel, mandulás-marcipános és nagyon halvány bogyósgyümölcsös lecsengéssel. Tejes italokban jól harmonizál, de mégis risztrettónak vagy szűk eszpresszónak ajánlom. 

SiD

Olaszos pörkölésű blend, a babokon az olajkicsapódás még nem jellemző, de az illaton már a füstös, olajos, pörkölt karakter uralkodik. Az őrlemény illata alapján arabica blenddel van dolgunk, ezt igazolja a tű vékony egérfarok jellegű lefolyás és a kész ital savas illata. A crema nem túl vastag, de a cukrot süppedősen nyeli el, színe sárgásbarna. A blend hőmérséklet igénye nem túl magas, de toleránsan viseli a magas vízhőmérsékletet is. Igazán szép lefolyást csak magas dózissal tudtam elérni, ellenkező esetben az ital kiszőkült és alulexponált lett. A kávé íze nehezen megfogható az olaszos pörkölés miatt: a savasság határozott, de nem ölt gyümölcsös jelleget, inkább száraz, kakaós, mandulás, kesernyés ízek dominálnak. Nálam gyümölcsös, egész pontosan szőlőre emlékeztető íz az utóízben jelentkezett, pár perccel a fogyasztás után. Ez a Scoperto kávé nem egy tipikus olasz bár keverék, inkább kapucsínó blendnek mondanám, ugyanis tejes italokban sokkal jobban teljesített, nagyon kellemes, lágy kapucsínókat lehetett készíteni belőle.


scoperto arabica szemes kávé teszt kávébabokscoperto arabica szemes kávé teszt csapolásscoperto arabica szemes kávé teszt shot
scoperto arabica szemes kávé teszt kifolyásscoperto arabica szemes kávé teszt krémscoperto arabica szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Egyenletes, olaszos pörkölésű kávébabok, felületükön olajkicsapódás nélkül. A krém vastagsága közepes, mintázódásra hajlamos, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el. A magas arabika tartalma ellenére nem igényel tűzforró gépet, a legjobb formáját középmagas hőmérsékleten hozza. Az őrlésnél tartsuk szem előtt, hogy vékony egérfarkas lefolyást kapjunk. Kakaós, csokoládés, mandulás ízek dominálnak, enyhe gyümölcsösséggel, háttérben pörköltmagvas, füstös aromák is felfedezhetőek. A magas dózis határozottan jót tesz az ízhatásnak. A Scoperto Arabica egy jellegzetes olasz bárkeverék, amely nagyon jól harmonizál a tejjel. Érdemes risztrettónak is kipróbálni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!