KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lumen Lila - kézműves kávé

lumen lila szemeskávé tesztA Lumen eredetileg egy fotóművészeti alapítvány, amelyet 2002-ben alapítottak fiatal fotóművészek (www.photolumen.hu). A Lumen Galéria és Kávézót 2008. elején nyitottuk, ahol az alapítvány által szervezett kiállításokat mutatjuk be egy kávézó könnyed hangulatú környezetében. A kávéval való munka gyorsan a szenvedélyünkké vált, egyre inkább elmélyedtünk a témában. Pörköléssel és saját keverékek összeállításával 2009. végén kezdtünk el foglalkozni, először csak saját kávézónk részére, majd 2010. végétől - egy nagyobb, 2 kg kapacitású Has Garanti pörkölő beszerzése után - keverékeink kimérve is megvásárolhatók. Minden adag kávét szeretettel és odafigyeléssel pörkölünk, igyekszünk kihozni a legjobbat a babból. Figyelemmel kísérjük a nemzetközi "speciality coffee" trendeket, ugyanakkor saját stílus kialakítására törekszünk. Küldetésünknek érezzük, hogy hozzájáruljunk a hazai kávékultúra fejlődéséhez, de tekintettel vagyunk a már kialakult szokásokra és a helyi ízlésre is. Hiszünk a fejlődésben, folyamatosan keressük a perspektívát: egyre jobb és érdekesebb kávékat próbálunk beszerezni és tovább finomítjuk pörkölési technikánkat. Termékeinket otthoni vagy irodai használatra, ill. más kávézók számára is kínáljuk. A küldött keverékek összetétele: lila: Costa Rica SHB Tarrazu Royal, Indonesia Java Blawan, Ethiopia Yrgacheffe Peaberry- tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lumen kávé hivatalos forgalmazójától, a László Péter -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lumen Lila

Pörkölés ideje: 2011.05.16., Lejárat ideje: , Csomagolás: Kívánt méretű papírzacskós csomagolás
Ár:
6800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
4
6
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
5
3
5
16
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
5
3
7
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
7
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
4
6
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A tesztre érkezett Lumen kávét már vártam, volt szerencsém korábban is fogyasztani belőle, igaz akkor nem én készítettem. Most kicsit behatóbban tudtam vele foglalkozni. A szemek színe egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, pár babon enyhe olajkicsapódás látható, de nem ez a jellemző. A szemek illata friss és finom inkább gyümölcsös, arabikás keverékekre jellemző. A lefolyás egyenletes krémes, friss kávéra utal. A krém színe világos mogyoróbarna, enyhe vajas-sárgás márványozódással. A krém megfelelően vastag, keverésre záródik, konzisztenciája-taróssága jó. Az ízek terén kerek, van benne minden. Gyümölcsöktől kezdve a magvakon át az étcsokoládéig minden felbukkan. A gyümölcsösség citrusos, mely utóízében citromhéjasan is visszaköszön, főleg mogyoró, de hőmérséklet függvényében enyhe mandula is kibontakozhat. Édessége nem kiugró. Alapvetően mint ízre mint testességre teljesen rendben van. Utóízében egy enyhe és fokozatosan erősödő kesernyésséget vélek felfedezni, de még bőven az elviselhetőség szintjén van. Tejjel kapucsínónak is finom, de én inkább eszpresszónak elkészítve ajánlanám.
Monyesz

A minta pörkölése közepes, vagy annál talán kicsivel világosabb, a babok fénytelenek, a pörkölés egyenletes. Nem nagyon sikerült összebarátkozni ezzel a mintával! Valahogy nem került soha egyensúlyba az ízvilág. A közepestől a magasabb hőmérsékletig végigpróbálva változtak az ízek, de ahol jelen volt a gyümölcsösség, ott az utóízben erőteljes, majdhogy nem tonikos keserűség zavart be, ahol meg elmúlt ez az íz, ott már kiüresedett a fő ízvonala a kávénak. Talán egy-két alkalom volt, amikor sikerült értékelhetőt alkotni, ez viszont számomra azt jelenti, hogy a kávé nem stabil, nehezen reprodukálható. Magasabb hőfokon egyébként erőteljesen bugyogva jött le. Látszólag a pörkölés friss volt, a crema szépen mintázódott is, bár a cukrot csak lassította, az olajossága sem volt átlag feletti. A friss pörkölés miatt is fura volt, hogy a testessége gyenge volt, épp ezért inkább csak risztrettónak készítve élvezhető. Tejjel sem volt az igazi.

Blaze

A kapott Lumen minta pörkölési szintje észak-olaszos, de még olajkicsapódás, zsír nem látható rajta. A minta szemrevételezése közben igen sokféle babot látok, ezek ránézésre külön-külön lettek pörkölve, majd összekeverve. Őrléskor egy nagyon kellemes, klasszikus mokkás illatot lehetett érezni. A kávé őrlési igénye normál, vagy annál talán egy picit finomabb. Közép magas hőfokon kezdtem el kísérletezésemet a kávéval, mely jónak bizonyult a krém konzisztenciája és színe alapján is. Ha már krém akkor el kell mondani, hogy a minta nagyon friss volt : az első csapoláskor kb. 5 másodperc kifolyás után csak bugyogott az egész. Egy napra eltettem szellőzni. A további csapolások alkalmával a bugyogás, széndioxid már szelídült. Azonban az először is érzett keserű íz elő-elő bukkan, mely rányomhatja bélyegét a további aromákra, a citrusos és bogyós gyümölcsös vonalra. Sokat próbálgattam, és a magas hőfokon a keserű íz visszahúzódik, de akkor a kávé kissé „kiürül”. A krém teljesen jó, a cukrot szépen tompítja és kitart a fogyasztás végéig, hajlamos a mintázódásra. Tejjel valamennyire elnyomható ha megjelenik a „kesere” , de ez a kávé egy risztrettó, eszpresszó formájában nyújthatja a legnagyobb élvezetet. Van szerencsém a tulajdonost ismerni, biztosra veszem, hogy finomítani fog ezen a keverékén, és a keserű vonal ezzel tovaszállhat (véleményem szerint az egyik alkotója a blendnek kissé túl lett pörkölve, és megégett). Tessék meglátogatni a Lumen Kávézót, a budapesti Mikszáth téren. Kellemes hely, jó kávékkal.

Lorien

A Lumen első  tesztmintája nagy valószínűséggel tiszta arabika keverék. A szemek épek, mattos fényűek, olajkicsapódás nem látható rajtuk, a pörkölés egyenletes, közepesen sötét. Átlagos őrlési beállításnál találtam meg az optimális lefolyást, hőmérsékleti igénye közepesen magas. Krémje mintázódik, arabikához mérten elfogadható mennyiségű, a fogyasztás végéig épp kitart. Állaga, olajossága rendben lévő, a csésze falára megtapad, kevés cukrot süppedősen, de még megtart. A kísérletezés során a legtöbb energiát arra fektettem, hogy az időnként fel-felbukkanó kesernyésséget kiszorítsam. A keverék nincs túlpörkölve, ezért nehéz volt mire vélni a keserű ízeket, míg a kávészemekről készült fotók vágásakor észrevettem, hogy egyes kávészemeken apró, megégésre utaló foltok fedezhetők fel - ez végül megadta a magyarázatot. Ízvilágában vajkaramellás, bogyósgyümölcsös, mandulás alaptónus mellet étcsokoládés, marcipános, virágos-parfümös, fűszeres jegyek fedezhetők fel. A kesernyésség annyira eltüntethető, hogy csak az utóízében maradjon meg, amely a percek múlásával néha zavaróan felerősödik, és muszáj vizet inni utána. Ennek ellenére mégis megszerettem, szinte minden csapolás után lehet benne valami újat, szépet felfedezni. Rendkívül finom kapucsínó készíthető belőle, mégis azt mondom, hogy kár lenne tejjel “elrontani”, eszpresszónak, desszertkávénak az igazi. 

SiD

A tesztre kapott kávé hazai, kézműves portéka, melyet közvetlenül a pörkölőtől (Lumen Galéria és Kávézó) lehet megvásárolni, így a frissesség jelen esetben nem kérdéses. A kávé közepes pörkölés, az észak-olasz pörkölési stílushoz hasonlítható, nem olajos, illatában a kávé eredeti aromáit hordozza, füstösség nem tapasztalható. A kávé arabica blend, frissességének köszönhetően gyönyörű lefolyást produkál, a crema bőséges, az ital konzisztenciája megfelelő, a krém színe világos sárgásbarna, enyhe mintázódással a csésze fala körül. Az ízek terén egy vibráló, gyümölcsös, savakban gazdag italt kapunk: citrusok (lime, grapefruit) és piros bogyós gyümölcsök, pl. ribizli vannak az előtérben, amit pirított kenyér íze kísér, magasabb hőmérsékleten pedig piros paprika (ekkor a savasság picit a háttérbe húzódik). Az utóízről nekem a vadmálna jutott az eszembe, amihez a domináns ízjegyek grapefruitos fanyar keserűsége is társul. A kesernyés íz nekem egy picit sok ebben a kávéban, hiába próbáltam visszaszorítani, nem sokat tudtam tenni ellene, ami egy picit ront az összhatáson. Ez a Lumen blend tejjel nagyon jól harmonizál, ezért elsősorban tejes italokhoz ajálanám.


lumen lila szemeskávé teszt kávébaboklumen lila szemeskávé teszt csapolaslumen lila szemeskávé teszt kifolyás
lumen lila szemeskávé teszt shotlumen lila szemeskávé teszt krémlumen lila szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepes pörkölésű kávébabok, olajkicsapódás nem tapasztalható. Közepesen magas hőmérsékletet, és átlagos finomságú őrleményt kíván. A frissességnek hála, nagyon szép lefolyás jellemzi, a crema bőséges, szépen mintázódik, a cukrot süppedősen nyeli el. Ízében gyűmölcsös (bogyósgyümölcsös), étcsokoládés, virágos, parfümös aromák mellet, felfedezhetjük a marcipán, mandula, és fűszeres jegyeket is. Sajnos felbukkan egy kesernyés vonal amely némiképp ront az összhatáson, de azért valamelyest visszaszorítható. Ha ezt sikerülne eltüntetni (amely feltehetően pörkölési baleset következménye), akkor egy nagyon finom, szerethető blendet ismerhet meg a kóstoló. Ajánljuk risztrettónak, eszpresszónak, de tejes italokkal is nagyon jól harmonizál.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!