KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lumen Narancs - Gyümölcsös harmónia

lumen narancs szemes kávé tesztA Lumen eredetileg egy fotóművészeti alapítvány, amelyet 2002-ben alapítottak fiatal fotóművészek (www.photolumen.hu). A Lumen Galéria és Kávézót 2008. elején nyitottuk, ahol az alapítvány által szervezett kiállításokat mutatjuk be egy kávézó könnyed hangulatú környezetében. A kávéval való munka gyorsan a szenvedélyünkké vált, egyre inkább elmélyedtünk a témában. Pörköléssel és saját keverékek összeállításával 2009. végén kezdtünk el foglalkozni, először csak saját kávézónk részére, majd 2010. végétől - egy nagyobb, 2 kg kapacitású Has Garanti pörkölő beszerzése után - keverékeink kimérve is megvásárolhatók. Minden adag kávét szeretettel és odafigyeléssel pörkölünk, igyekszünk kihozni a legjobbat a babból. Figyelemmel kísérjük a nemzetközi "speciality coffee" trendeket, ugyanakkor saját stílus kialakítására törekszünk. Küldetésünknek érezzük, hogy hozzájáruljunk a hazai kávékultúra fejlődéséhez, de tekintettel vagyunk a már kialakult szokásokra és a helyi ízlésre is. Hiszünk a fejlődésben, folyamatosan keressük a perspektívát: egyre jobb és érdekesebb kávékat próbálunk beszerezni és tovább finomítjuk pörkölési technikánkat. Termékeinket otthoni vagy irodai használatra, ill. más kávézók számára is kínáljuk. A küldött keverékek összetétele: narancs: Papua New Guinea AA Sigri, Guatemala SHB. Genuine Antigua, Indonesia Ara Kalossi - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lumen kávé hivatalos forgalmazójától, a László Péter -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lumen Narancs

Pörkölés ideje: 2011.05.16., Lejárat ideje: , Csomagolás: Kívánt méretű papírzacskós csomagolás
Ár:
6800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
7
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
7
4
7
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
8
4
7
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
7
22
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
4
7
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Ez a minta is frissen érkezett, és teljesen más irányt képvisel, ha az előző Lumen keverékhez hasonlítom. Ha lehet ezt írni, hozzám ez az irány közelebb áll. A lefolyással és a beálítással nem volt problémám, elejétől a végéig szépen és jól csapolható volt, csupán az ízek terén volt némi változás az egy hét leforgása alatt. A kávé krémje vastag, kevergetésre vékonyodik, de záródik, a fogyasztás végéig épp kitart. Színe mogyoróbarna, látványos mintázódásra kevésbé volt hajlamos. Az ízek terén egy kicsit elrugaszkodott az olasz világtól, ugyanakkor maradt is benne valami belőle. Ez egyáltalán nem baj, hisz azok, akik valami újat keresnek lehet, hogy pont ebben a keverékben találják meg a kedvenc ízüket. Az ízek a gyümölcsös és savas vonalon mozognak. Nem kiugróan van jelen a sav, csak úgy módjával, leginkább vörösáfonya vagy piros bogyósgyümölcsök formájában kis citrommal. Csokoládét és marcipánt is érezhetünk, ami elég teljessé és szerethetővé teszi a keveréket. Az öregedés és az idő azonban érezhető a kávén, az aromák sokat szelidültek a tesztperiódus alatt, ezért érdemes jól elcsomagolva és több adagra kiporciózva tárolni, kerülvén a nyitogatást. Finom és jól eltalált kávé, ajánlom bátran kipróbálásra elsősorban espressonak.
Monyesz

A minta pörkölése közepes, a babok mérete és formája alapján 3-4 féle összetevőből áll. Bár a pörkölés hasonló az előző mintához, ez a kávé mégis más vonalon mozog! Egy lágy, nem túl erőteljes, de határozott citrusos-gyümölcsös ízvilágba kóstolhatunk bele. Már az első pillanatban érezzük lágyan, majd fokozatosan erősödve, aztán megszakad és utóízben már inkább csak egy kis füstös fanyarság érződik. Ez a blend nem igényli az arabikáknál megszokott magasabb hőfoktartományt, kicsivel a közepes felett érdemes belőni azt. Figyeljük a crema színét, ami inkább a közepestől világosabb legyen, mint sötétebb. Mintázódás előfordul, bár a crema arabicás, azaz feltisztulás után a cukrot csak lassítja. Meg kell jegyeznem, hogy egy hét alatt a darálást 2 naponta finomítani kellett - kezdetben megfelelő volt az átlagos darálási finomság -, és a vége felé bizony már szőkülés is előfordult. E mellett néha megerősödött a kesernyés vonal, ami bizony nem használt az összhatásnak. Tejjel kellemesen harmonizált, de valójában tej nélkül is élvezetes volt a fogyasztása.

Blaze

A második Lumen minta pörkölési szintje hasonló mint az előző, talán egy nagyon picikét világosabb. Ebben a keverékben már nem látok sötét, égett szemeket sem. A babok illata friss, enyhén gyümölcsös, őrléskor is kellemes. Nagyon jó friss ez a minta is, szép a kifolyás, semmi eltáncolás, szőkülés. Hőigénye és őrlési foka is hasonló az előző Lumen keverékhez, talán hőben egy picikét lehet feljebb dolgozni vele. A krém szintén a világosabb tónusú, szépen mintázódik és a cukrot is tartja. Ez a keverék kiegyensúlyozottan savas, kellemes. Az ízek terén egy citrusos gyümölcsös aromával nyit, (grapefruitra emlékeztet) mely szelíden átmegy bogyós gyümölcsösbe, amit egy csokoládés vonal zár le. Nagyon kellemes, nem tolakodóak a savak sem, egy nagyon pici cukor (nád) még érdekesebbé teheti, érdemes kipróbálni nélküle és vele is. Utóízében egy nagyon halovány füstösség és meggyes aroma volt érezhető, az előző keverékben megismert keserű vonal itt teljesen eltűnt. Nagyon jó risztrettó alapanyag, de tejes italokban is szépen megállja a helyét. Figyeljünk a tárolásra, mint az arabika blendek általában igen gyorsan öregedik a minta. Nekem ez a Lumen minta sokkal jobban ízlett, jól eltalált keverék!  

Lorien

A második Lumen mintát szintén tisztán arabika keveréknek sejtem. Pörkölése közepesen sötét, a szemek méret- és fajtabeli szórása igen nagy, némelyiken enyhe mértékű  olajkicsapódás látható. Az egyhetes együtt töltött idő  alatt sokat próbálgattam, de nem mondhatnám, hogy igazán ki tudtam volna ismerni a blendet. Valamiért nem sikerült konzekvens viselkedésre bírnom, szinte ugyanolyan beállítások mellett kétszer egymás után ritkán sikerült ugyanolyat húznom belőle: ennek leginkább a gyümölcsös vonulat látta kárát, hol eltűnt, hol megjelent. Ezt persze befolyásolta az is, hogy tapasztalatom szerint igen gyorsan változott a keverék, szinte naponta kellett durvább irányba állítanom a darálón. Általában azért elmondható, hogy a legjobb eredményt nagyjából átlagos őrlési és hőmérsékleti beállításokkal, magas, dupla szűrővel 18-18,5 gramm körüli dózissal sikerül kihozni belőle. A krémje arabikához mérten elfogadható mennyiségű, szépen mintázódik, állaga és olajossága is jó, a fogyasztás végéig épp, hogy kitart. Lágy bogyósgyümölcsös és leginkább amaretti kekszre emlékeztető alaptónus mellett pirított magvas, tejkaramellás, enyhén füstös étcsokoládés jegyek fedezhetők fel benne, és a jobb csapolások esetén a gyümölcsös vonulat kiegészült egy kis citrussal, háttérben felsejlő barackkal is. Amikor pedig nem találtam el a megfelelő paramétereket, a füstös étcsokoládésból kakaósba hajló ízek kerekedtek felül, de egyébként ekkor sem volt kellemetlen, csak amolyan átlagos. Tejes italokban is jól hozta a formáját, de leginkább desszertkávénak javaslom. A koffeintartalmát meglehetősen alacsonynak éreztem, ezért még délután is bevállalható belőle a dupla risztrettó. 

SiD

A második Lumen blend pörkölésre nagyon hasonló a korábbi mintához: közepes, talán észak-olasznak nevezhető a pörkölési szint. A kávé frissességével nem volt gond, de papírzacskóba csomagolt arabica blendről van szó, ezért megvásárlás után lehetőleg egy héten belül fogyasszuk el, mert a kávé óhatatlanul megöregszik és kesernyés ízjegyek jelenhetnek meg! A blend hőmérséklet igénye nem túl magas, egy Gaggia kategóriájú háztartási kávégép tökéletesen elboldogul vele. A krémesség és a viszkozitás jó, a krém színe sárgásbarna. Az ital jófajta gyümölcsös savassággal nyit (narancs és vörös bogyós gyümölcsök), mely vajkaramellásba, tejcsokoládésba fordul át, magasabb hőmérsékleten pirítós kenyér is beugorhat még. Ez a kávé egy picit földhözragadtabb, klasszikusabb kávé ízzel szolgál, mint a korábban kóstolt Lumen blend, az egész sokkal inkább egyensúlyban van és eszpresszónak, risztrettónak is jobb alapanyag.


lumen narancs szemes kávé teszt kávébaboklumen narancs szemes kávé teszt csapoláslumen narancs szemes kávé teszt csapolás 2lumen narancs szemes kávé teszt csésze
lumen narancs szemes kávé teszt maximaticlumen narancs szemes kávé teszt kifolyáslumen narancs szemes kávé teszt krem

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. A kapott minta nagyon friss, őrléskor is kellemes. Közepes, vagy annál egy picit magasabb hőmérséklet tartomány környékén érdemes próbálkozni. A krém vastagsága, és olajossága jó, kevergetésre vékonyodik, de szépen záródik, kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a Lumen Narancs talán egy fokkal kiegyensúlyozottabb blen benyomását keltette. Bogyós gyümölcsös, narancsos, vörösáfonyás vonallal nyit, amit szépen egészül ki étcsokis, marcipános, karamellás aromákkal. Tökéletes desszertkávé alapanyag. Risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk, de tökéletes tejes italokban is. Viszonylag hamar öregszik, ezért figyeljünk atárolásra, és a daráló folyamatos utánállítására. Érdemes mielőbb elfogyasztani, már csak azért is, mert nagyon finom. :)

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!