KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mahlkönig K30 – a nagytestvér

mahlkönig k30 kávédaráló bemutatómahlkönig k30 kávédaráló bemutató kávéspultKávédaráló bemutatónk következő példánya nem más, mint a WBC (World Barista Championship) hivatalos kávédarálója, amely a Mahlkönig hazai forgalmazója Hajcsunk Tibor jóvoltából vendégeskedett nálam. Nagyon kíváncsian vártam a tesztet, mivel az itthoni saját őrlőm is Mahlkönig, igaz „csak” egy Vario, amely nagyon belopta magát a szívembe ( egy Mazzer Super Jollyt cseréltem le miatta).

Már a csomag kézhezvételekor, annak méretéből és súlyából világossá vált, hogy nem pehelysúlyú versenyzőről van szó, de az igazi döbbenet a kávéspultra történő elhelyezéskor ért : a Vario szinte eltörpült mellette. Hiába láttam már élőben kiállításon, versenyen, így „testközelből” mégis nagyobbnak hatott.

mahlkönig k30 kávédaráló bemutató bogotaTechnikai információ:

  • Darálási kapacitás: kb. 3.6 - 4.8 g/sec
  • Babtartály kapacitás: 1,5kg
  • Méretek (w x h x d): 23,75 x 54,25 x 31,5cm
  • Fordulatszám/perc: 1420 rpm @ 50 Cy 1640 rpm @ 60 Cy
  • Őrlőtárcsa átmérője: 64mm
  • Súly: 13kg
A darálót bekapcsolva, nagyon dizájnos a kékes háttér világítású display, amelyen a legfontosabb információkat lehet leolvasni. A K30-nak két különálló gombja van az egy, és kétszemélyes adag őrléséhez, amelyekhez különálló őrlési időket rendelhetünk. A két gomb együttes megnyomásával pedig a készülék menüjébe léphetünk be, ahol az egyes gombokhoz tartozó őrlési időket állíthatjuk be, és további információkat kaphatunk (adagmennyiség).

A kezelés pofonegyszerű, funkcionális, és nagyon kényelmes. Látszik, hogy kifejezetten vendéglátóhelyek igényeihez készítették, a lehető leggyorsabb kiszolgálás érdekében. Adagolóval nem rendelkezik, úgynevezett „karbaőrlős” modell, amelynél minden egyes kávékészítéskor frissen kell ledarálni a kávét. A Mahlkönig K30 villámgyors 2-3 másodperc alatt darálja le az egycsészés mennyiséghez szükséges mennyiséget, mindezt szinte hangtalanul. Ilyen csendes őrlővel még nem találkoztam.

mahlkönig k30 kávédaráló bemutató tartóvillaA szűrőtartókar tartóvilláját pontosan beállíthatjuk igényünknek, és saját szűrőtartókarunknak megfelelően, amely a kar becsúsztatásakor megnyomja az indítógobot. Az őrlemény minősége kiváló, nem szórja össze-vissza, és tapasztalatom szerint nem is töltődik fel statikusan.

mahlkönig k30 kávédaráló bemutató beállításAz őrlésfinomság beállítása fokozatmentes, nagyon szépen és pontosan beállítható, majd a rögzítőcsavar megszorításával fixálható, hogy véletlen ne állítódjon el.

Az egész készülék egy igazán profin megépített, minőségi kidolgozású kávédaráló benyomását kelti az emberben, talán nem véletlen nyerte el a RED DOT dizájn díjat. Külön érdekesség, hogy létezik belőle egy dupla változat, amely TWIN névre hallgat. Ez gyakorlatilag két k30, közös házba építve.


mahlkönig k30 kávédaráló bemutató twinMinden eddigi dicséretem ellenére el kell keserítenem azokat, akik az eddig olvasottak alapján nyakukba vennék a várost (vagy az internetet ), hogy vásárolnának egyet otthonra. Ne tegyék! Ez a készülék otthoni viszonylatban az ágyúval verébre esete. Azok az előnyök amelyek professzionális megoldássá teszik egy vendéglátóhelyen, otthon hátránnyá alakulnak. A nagy méret, az adagonkénti darálásnál bennmaradó őrleménymennyiség (amely folyamatos működés közben nem érdekes), és amiről még eddig nem esett szó, a viszonylag magas ár miatt, véleményem szerint nem jó választás otthonra.
 

A Home Barista kávékedvelőknek továbbra is a jól bevált versenyzőket ajánlom, amelyekről már esett szó a Kávékorzón. Amennyiben pedig van rá anyagi lehetőség, az egyik legjobb választás a Mahlkönig Vario.