KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához

aromakorong a kávé ízének meghatározásáhozA kávé ízének meghatározásakor valóban vannak szubjektív elemek is, így BIZONYOS FOKÚ véleménykülönbség egy-egy íz meghatározásakor lehetséges. De (ld. a csatolt képeket) az ízkör belsejét tekintve AZONOS KELL LEGYEN a vélemény.


Tehát mindkét ízkör esketében a kör külső részén elfogadható a különböző vélemény, de a kör közepe felé haladva egyértelműen egyezniük kell az ízdefinicíóknak ahhoz, hogy elfogadható legyen.
Érdemes tanulmányozni ezt a két ízkört, mert ez a kóstolás-ízmeghatározás alapja!!!

Letölthető nagyméretű képek itt (EZ A LÉNYEG!):
http://www.sweetmarias.com/tastewheel1.jpg
http://www.sweetmarias.com/tastewheel2.jpg

Színes ízkör:
http://www.flickr.com/photos/visualthinkmap/2741624371/sizes/o/
http://www.wholelattelove.com/articles/images/coffee_tasting_flavor_wheel.jpg

Egy kis "szakirodalom" és segítség az értelmezéshez, ízmeghatározáshoz:
http://www.eblong.com/zarf/flavorwheel.html
http://www.coffeeresearch.org/coffee/flavor.htm
http://www.wholelattelove.com/articles/coffee_profiling.cfm
http://www.coffeefair.com/coffee-facts-tasting.htm

1. Az "ízkör", "ízkorong", "aromakorong" (flavor wheel) lényege, hogy egy bizonyos kávé illat- és ízjegyeit az aromakorongra helyezve, a legbelső körben (ahol a "tortaszeletek" vannak) szükségszerű az egyetértés.
2. A közbülső körben, ill. ahogy a kör perifériája, széle felé haladunk, de még mindig középtájon, már lehet, hogy véleményünk bizonyos mértékben eltérjen az átlagtól.
3. A legkülső körben, gyakorlatilag a kör szélén viszont az egyéni beállítottság és érzékelésmód következmények nélkül hozhat jelentősen különböző észleléseket. Fontos (!) szem előtt tartani, hogy mindezzel foglalkozni csak a kávé egyensúlyának (tehát az azt alkotó ízek viszonyának) megállapítása után lehet.
4. Továbbá érdemes megfogalmazni és feljegyezni, az utóízt, a kifolyó kávé színét, állagát (mennyire ad gazdagon cremát) és egyéb jellemzőket is (pl. mennyire kell/célszerű édesíteni, hogyan viselkedik/módosul a kávé íze tej hozzáadásával stb.).

További "szakirodalom":
http://www.sweetmarias.com/tasteterms.html
http://www.lucidcafe.com/coffee/glossary.html
http://www.coffeeco.com.au/altcof/altcoffeepage12.html

Ha valakit részltesebben érdekel, akkor letölthető egy elfogadható felbontású kép innen:
http://farm4.static.flickr.com/3247/2741624371_ab3988bdda_o_d.jpg

Borkedvelők figyelmébe:
http://www.turningleaf.com/LinkedFiles/Tools/AROMA.htm

Kávé aromakorong

Aromák

Enzimatikus

Virágos
jellegű

Virágos

Jázmin, kávécserje virága

Örökzöld , tearózsa

Illatos

Kardamon, köménymag

Bazsalikom, ánizs, koriander magok

Gyümölcsös
jellegű

Citrusos

Citrom

Mandarin,  alma

Bogyós
gyümölcsös

Málna, barack

Szeder

Gyógynövény-
és
fűszernövény
jellegű

Fokhagymás

Vöröshagyma

Fokhagyma

Zöldséges

Káposzta, uborka

Lucerna , Zöldborsó

Cukor karamellizálás
(cukor pirítás)

Dió
jellegű

Diós

Földimogyoró, pörkölt földimegyoró

Mandula, dió

Malátás

Gabona (búza, kukorica, rizs)

Árpa, toast, pirított kenyér

Karamell
jellegű

Cukorkás

Tejkaramella, pörkölt mogyoró

Pörkölt cukros mandula

Szirupos

Méz

Melasz, cukornád, juharszirup

Csokoládé
jellegű

Csokoládés

Édes péksütemény

Keksz, étcsokoládé

Vaniliás

Piskóta

Tejsodó (pudding), vaj

Száraz lepárlás

Gyantás
jellegű

Terpentines

Fenyőgyantás, gyantás

Balzsamos, feketeribizli

Gyógyszeres

Kámforos

Cineolos, eukaliptusz olaj

Fűszeres
jellegű

Meleg (tüzes érzetű)

Szerecsendió, cédrus

Bors

Csípős, metsző
(érzetű)

Szegfűszeg

Kakukkfű

Szenes (szén)
jellegű

Füstös

Kátrány

Dohány, pipadohány

Hamus

Égett, megégett

Elszenesedett

Ízek

Keserű

Csípős

Kreozol

 

Fenolos, fenolgyantás

 

Fanyar

Maró, égető

 

Alkálikus

 

Sós

Erős

Astringens, fanyar, összehúzó

 

Durva, brutális

 

Enyhe

Semleges, meghatározhatatlan

 

Lágy, bársonyos

 

Édes

Zamatos, lágy

Kifinomult, csemege

 

Enyhe, lágy

 

Savanyú

Csípős

 

Ingerlős, pikánsan csípős

 

Savanyú

Boros, borszerű

Csípős, vmire emlékeztető ízű

 

Fanyar, kesernyés

 

Savanykás,
fanyar

Erős

 

Maróan csípős, kesernyés