KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Molinari Cinque Stelle Oro - igazi desszertkávé

molinari cinque stelle oro szemeskávé tesztA Fratelli Molinari (Molinari Testvérek) Élelmiszeripari Vállalat 1800-ban Modenában jött létre. Az Alapító Giuseppe Molinari születése óta a vállalat öt generációt élt meg, a hatodik pedig most lépett be a harmadik évezredben. A MOLINARI név a kezdetektől fogva minőségi garanciát és technikai ráfordításokat jelent olyan innovatív termékeket eredményezve, mint a Molinari Cinque Stelle fémdoboz, a Mokadose rendszer (jelenleg a legfejlettebb csomagolási rendszer, melyet a modenai Egyetem vegyipari karával közösen fejlesztettek ki) vagy a kávéfőző gépek kávépatronja. A Cinque Stelle Oro szemes kávéval, a Caffe Molinari új kávékeverékkel kedveskedik vevőinek, mely a legkitűnőbb arabika és robuszta kávékből készül, melyek félreismerhetetlen  testet és aromát kölcsönöznek ennek az italnak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától, a Imperial Online Shop Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Cinque Stelle Oro

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.03.09 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
8000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

molinari cinque stelle oro szemeskávé teszt csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
5
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
4
5
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
8
3
5
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
5
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
4
4
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagban sötét pörkölésű fényes szemek. Az őrlést ennél a mintánál is a finomabb irányban kellett vinni. Érdemes a lefolyást vékonyra vennünk, a legjobb ízek eléréséhez törekedjünk a szűk ristretto mennyiségre. A krém vastag, mintázódásra hajlamos, vöröses mogyoróbarnaárnyalatú. A csésze oldalát szépen festi, keverésre záródik. A hőmérsékletet ennél a kávénál is tarthatjuk közép-magasan, ügyelve, hogy ne égessük meg. Túl gyors lefolyásnál vagy magasabb hőmérsékleten a robusztatartalom itt is elkülönül, picit nálam kiugrott a keverékből. A kávé íze rendben van. Gyümöcsös vonal egyáltalán nem jellemzi, savasság pláne nem. Az előző mintához hasonlatosan testes csokoládés, mogyorós-karamellás, néha mandulás aromákkal, kisebb robuszta tartalommal. A kávé édes, cukor nélkül is jelentős, érdemes kevesebb cukorral vagy nélküle fogyasztani. Tejjel, kapucsínónak is finom, a kávé elég testtel rendelkezik, jól átjön a tejen. Utóíze kesernyésbe hajlik. Ez a keverék egy igazi étkezés utáni desszertkávé, melynek a koffeintartalma sem túl jelentős.
Monyesz

A minta pörkölése kicsivel az átlagosnál sötétebb, még olajkicsapódás nem tapasztalható. A darálást, az átlagosnál picivel finomabb fokozatra kellett állítani a megfelelő lefolyáshoz. A crema színe enyhén vöröses beütésű, mintázódásra is hajlamos, bőséges, a cukrot megtartja, a csésze oldalára is jól tapad. Elkeverve mégis hígabbnak, kevésbé sziruposnak tűnik, mint az előző minta. A teszt végére jelentkezett némi öregedés, a crema a csapolás végén pár csepp erejéig már szőkült. Az ízeknél a füstösség gyengébben jelentkezik, csakúgy mint a mogyorós jelleg. Erősebb viszont a keserű mandulás vonal, ami mellett a karamell édeskés vonala jól érezhető. Háttérben marad a csokis ízvonal, de azért jól érezhető. A hőfokkal való játék kihatással van a mandulás vonal keserű ízére, a túl sok hő hatására már kellemetlenbe fordul. A gyümölcsöss ízek ennél a blendnél is hiányoznak, talán emiatt is tejes italként gyengének találtam. Kellemes eszpresszó és risztrettó készíthető viszont belőle, úgyhogy nem kell kerülni, ha lehetőség adódik a kóstolásra

Blaze

A kávébab kicsit talán sötétebb, mint az előző Molinari minta, a szemek enyhén viaszosak már. Őrlése nálam kissé finomabbra történt, ennek a keveréknek jót tesz a lassan, cseppenként meginduló kioldódás ugyanis. A kávé krémje megfelelően vastag, a cukrot szépen tartja, mintázódásra ez is hajlamos, és világosabb, mint az előző teszt mintáé volt. Hőfok igénye ennek is a közepes tartományban van. Nem csak a pörkölése, hanem a keverék jellemzői is igen hasonlítanak a múlt héten tesztelt Molinari keverékhez, de azért vannak benne jellemző jegyei. Ilyen az igen tiszta, hangsúlyos keserű mandula aroma, illetve az is, hogy van egy alap édes vonala a kávénak, így akik cukorral fogyasztják feketéjüket figyeljenek erre oda, nehogy gejl legyen az italuk a cukrozástól. Az említett édesség engem például vajkaramellára emlékeztetett. A keverék egyben van, harmonikus, melyet nem ront el az utóízben érezhető enyhe dohány füstös íz sem. Testessége megfelelő, koffein tartalmát átlagosnak, vagy annál picit gyengébbnek éreztem. Jó választás lehet tejes italok alapjának is, a mandulás íz elég jól fekszik tejjel, de én szokás szerint legszívesebben risztrettóként fogyasztottam. Ebben a Molinari keverékben sem kellett csalódnom : ízlett.

Lorien

A második Molinari minta sötét, egyenletes pörkölésű, már inkább zsíros, mint viaszos fényű, ép szemekből áll. A darálót ugyanott hagytam, ahol az előző mintánál megállt, ekkor csöpögősen meginduló, nagyon vékony lefolyású kávé lett az eredmény, ez nem az ideális, ezért – több menetben – durvábbra vettem az őrlést, majdnem a joker állásig: a szemcseméret még mindig igen finom, majdnem lisztszerű volt, de ez a jó. Érdemes magasabb dózist alkalmazni, dupla szűrővel bátran használjunk 18.5 grammot. Legnagyobb problémát az optimális hőfok eltalálását jelentette. Úgy tapasztaltam, hogy a felső hőmérsékleti tartományban csak egy nagyon szűk, mindössze talán néhány tized fokos sávban csillogtatja minden erényét, ezért konstans jó eredményt leginkább csak pontosan beállított ipari géppel érhetünk el. Háztartási készüléknél ez a keverék újabb érv a PID vagy más fejlett hőfokszabályozási-rendszer használata mellett. Ennyi kitérő után térjünk a lényegre! A lefolyás a kezdeti eltáncolás után hamar kiegyenesedik, és innentől szép, egyenletes, ez lehet a kezdődő fáradtság jele, de még egyáltalán nem vészes. A krém színe mogyoróbarna, abból is sötét árnyalatú, mintázódásra hajlamos. Mennyiség átlagos, állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen tartja, a fogyasztás végéig kitart. A rumos-kakaós, karamellás-szirupos, mogyorós ízjegyek dominánsak benne, mellette kivehető a kesudió és a keserűmandula, marcipános, enyhe füstös, keleti fűszeres lecsengéssel. Gyümölcsösség nem jellemzi. Tejes italok alapjául is használható, de semmi extrát ne várjunk tőle. Leginkább eszpresszónak vagy risztrettónak javaslom, alacsony koffeintartalma miatt a nap bármelyik szakában. 

SiD

Sötét, selyemfényű, olajos kávészemekből áll a keverék, illata füstös, édeskés. Alacsony dózis esetén a lefolyás kicsit bizonytalan, de 10-12g-os adagnál már szépen egyenesen és krémesen folyik, korai szőkülés és a kávépogácsa átcsatornásodása nem jellemző. A kávé krémje az előzőleg tesztelt mintához képest egy árnyalattal világosabb, sárgásbarna színű és kevésbé tartós, kevergetés után elvékonyodik, jelezve, hogy kevesebb a robuszta ebben a keverékben. Az ital konzisztenciája megfelelő, nem sűrű, de hígnak, vizesnek sem mondható. Ezt a Molinari blendet leginkább cukorral fogyasztottam, mert az édesítés tökéletesen elnyomta a kávé -számomra egy picit erős- füstösségét és segített kiemelni egyébként bújkáló ízjegyeket. A kávé íze hasonló vonalon mozog, mint a korábban tesztelt Platino blend, de kevésbé kakaós, most inkább a mandulás, marcipános ízek kerülnek az előtérbe. A mandulás alaphoz édeskés grillázs és mazsola társul, gyümölcsösség, savasság nem jellemző. Gyorsabb lefolyás és alacsonyabb hőfok esetén beléphet egy enyhe szőlős gyümölcsösség, érdemes így is kipróbálni, főleg, ha tejes ital alapjának csapoljuk! Egy kellemes hétvégi desszert kávénak mondanám ezt a keveréket, melyet egy sütemény társaságában élvezetes fogyasztani.


molinari cinque stelle oro szemeskávé teszt kávébabokmolinari cinque stelle oro szemeskávé teszt csapolásmolinari cinque stelle oro szemeskávé teszt shot
molinari cinque stelle oro szemeskávé teszt kifolyásmolinari cinque stelle oro szemeskávé teszt eszpresszómolinari cinque stelle oro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét, egyenletes pörkölésű kávészemek, enyhe viaszos fénnyel. Az átlagosnál valamivel finomabb darálást kíván, így a krém szépen mintázódik, kellően vastag, és mind az állaga, mind pedig az olajossága rendben van. Ízvilága közelít az előzőleg tesztelt Platinohoz, de kevésbé kakaós. Jobban előtérbe kerülnek a mogyorós, mandulás aromák. Felfedezhetünk karemellás, grillázsos ízjegyeket is, enyhe füstösséggel a háttérben. Jól kivehető a kávé édessége, így kevesebb cukorral érdemes kóstolni. Gyümölcsöket, savak ebben a Molinari blendben se keressünk, de így is szép kerek, harmonikusan megkomponált blend. Koffeintartalma visszafogott, így szinte bármikor fogyaszthatjuk. Leginkább risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is megállja a helyét. Némileg visszafogottabb árral még több pontot szerezhetett volna.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!