KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Compagnia dell' Arabica -Purissimi Arabica kóstoló

compagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé tesztCégünk, a Café House kft. 1997 óta van jelen az észak-kelet magyarországi régióban, és szolgálja ki a vevőket a szállodákon keresztül a kávézókig széles tartományban. Először a tradicionális egri édességboltokat-Kedvenc, Stühmer- vettük célba az azóta már megszűnt EduScho Gála szemeskávéval. A Tchibo Coffee Service kínálata egyedülálló módon azóta is megtalálható a repertoárunkban-a Davidoff speciális, Horeca számára készített Espressojától a vállalat elit márkájának tartott, Portugálában pörkölt Piacetto-jáig széles a kínálat.
Emellett az utóbbi években az olasz vonalat is erősítettük-a Trisztben gyártatott saját márkánk, a Laurini mellett olyan kítűnő minőségű termékeket is forgalmazunk, mint a Purissimi Arabica, ami 100% arabika tartalmú, a Compagnia dell' Arabica által válogatott az öt legjobb termőhelyről származó arabika kávészemek speciális keveréke. Intenzív, sima, bársonyos aromájú, és ízvilágú, csokis, gyümölcsös karakterekkel, és enyhe, vanília útóizzel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Compagnia kávét a Café-House Kft -től kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Compagnia dell' Arabica -Purissimi Arabica

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.03.05 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
7500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 compagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
5
3
4
15
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
5
3
4
15
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
6
3
4
16
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
6
4
4
17
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
2
5
3
4
14


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomag bontásakor sok töredezett szemet látni. A pörkölés egységes, a babok nagy százalékán égés nyomai láthatók. Lefolyása nagyon fáradtnak tűnik, ezért viszonylag magasabb hőmérsékletet igényelt. A lefolyást 25 másodperc / 2 cl értékre beállítva értem el a legjobb eredményt. Ha a mennyiséget a szabvány eszpresszónyi 3 cl környékére vettem híg, keserű és élvezhetetlen kávét kaptam. Csapoljunk tehát risztrettónyi mennyiségeket. A kávé krémje vékony, rövid mennyiségnél a színe mogyoróbarna, egyébként erősen szőkül. Mintázódásra nem hajlamos, keverés után minimálisan, de zár. Ízében kevés kapaszkodó és támpont van, alapvetően kesernyés vonalon mozog, kevés savassággal. Édességet is érezni, de visszafogottan. Egyéb íz aroma kevésbé jellemzi. Utóíze füstös, kesernyés. Így, ebben a formában hétköznapi mindennapi kávénak megfelelhet, azonban a minta fáradtságát mindenképpen kiemelném, egy friss keverék valószínűleg másként viselkedett volna.
Monyesz

A minta nyitásakor, ahogy kimértem az első adag kávét, azonnal feltűnt, hogy nagyon sok a törött szem, sőt mondhatni a törmelék. Pörkölése az átlagosnál sötétebb, bár közepesnek mondható szemek is feltűntek benne. Olajkicsapódás nem tapasztalható, csak egy kis hamvasság a babok felszínén. Az első próbákat az egyszemélyes La Marzocco szűrővel végeztem, ami kudarcba fulladt, mert sehogy nem sikerült egy normális lefolyást produkálni. Az indulásnál az egérfarok még megvolt, ami aztán átváltott rángatózóba, végül bugyogva fejeződött be, ráadásul szőkülés is mutatkozott a végére. A kétszemélyes szűrő volt a megoldás, a lefolyás szabályossá vált. A crema színe az átlagosnál sötétebb és kissé vöröses beütésű lett, némi mintázódással. A hőfokban az átlag feletti felel meg ennek a kávénak, túl forró víz esetén keseredik a kávé, ettől óvakodni kell. A crema olajossága csak átlagos, keverésre vékonyodik, a cukrot csak lassítja. Maga az egész ital kissé híg, gyenge konzisztenciájú. Ízében egy finom kakaós vonal tapasztalható, illetve ennek lecsengésében egy kis gyümölcsösség. Ezt én kevésnek érzem! Cukorral fogyasztva nekem jobban ízlett. A tejes ital próba meglepetésként ért, mert a kávé jól adta ki magát, bár nem a klasszikus kapucsínó ízvonalat követte, hanem egy igazi csokis tej íze bújt elő. Ezek alapján vagy tejes italnak vagy röviden elkészítve risztrettónak, dupla risztrettónak ajánlom.

Blaze

Az érkezett mintánál a kávéban normál, dél-olasz pörkölési szintű, vagy talán annál egy árnyalattal világosabb. Nagyon sok a törött, sérült bab, törmelék –  ilyennel már rég nem találkoztam. Őrléskor az illat kissé  jellegtelen, a normálnál finomabbra kellett őrölni. A kávé hőfok igénye igen magas, így 100% arabikára tippelek. A krémje is olyan „arabikás” – a cukrot kis ideig süppedősen tartja, olajossága közepes, a fogyasztás végéig általában kitart. A kávé elég egyszerű ízvilágot mutat : egy visszafogott (bogyós) gyümölcsös aroma mellett érezhető egy kis kakaós, étcsokoládés íz, melyet egy piciny füstösség zár. Savasságát alacsonynak mondanám, csakúgy mint a koffein tartalmát is. Ami igen érdekes volt, hogy nálam ez a kávé tejjel sokkal nagyobbat szólt, mint magában fogyasztva. Tejes italokban nagyon szépen elterül, nem nyomja agyon a tej. Én ezt a kávét főleg tejes italokban ajánlom fogyasztani, nekem személy szerint kissé lapos volt, de tejjel igen finom! Frissebb verzióban szívesen tennék még vele egy próbát, mert a minta érezhetően kissé fáradt volt.

Lorien

Eheti mintánk sötét pörkölésű, selymes fényű szemekből áll. Rendkívül sok töredezett kávébab és törmelék volt a zacskóban. Őrlés tekintetében átlagos beállítást kér, a normál dózisnál valamivel nagyobb adaggal (kb. 10/17g). Érdemes jól befűtött, de még nem sárkányos géppel nekilátni az elkészítéséhez. A viselkedése alapján a tesztre küldött kávé talán már nem a legfrissebb, a csapolás első harmada-fele idegesen eltáncoló, majd csak utána egyenesedik ki, a végén pedig szőkülésre hajlamos. A krém homogén, színe a mogyoró sötét árnyalatát mutatja, és nem nagyon mintázódott. Mennyisége inkább csak átlagos vagy talán annál is kevesebb: a fogyasztás végéig még éppen kitart, cserében állaga, olajossága kiváló, de mindez arra elég, hogy a cukor süppedését csak tompítsa. Ízvilága egyszerű, de teljesen rendben lévő, a mogyorós, földimogyorós, pörkölt magvas ízek uralkodóak, kakaós, étcsokoládés, karamellás, mandulás jegyekkel, a végén leheletvékony bogyósgyümölcsös lecsengéssel. Utóíze mokkásba fordul. Tejes italokban jól teljesít, finom kapucsínó, és még ennél is jobb macchiátónak készíthető belőle. Afféle vérbeli reggeli mindenes kávé, mindenki a saját ízlésének megfelelően fogyaszthatja, tejjel vagy nélküle egyaránt jó indítása lehet a napnak. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem. 

SiD

A tesztelésre kapott kávé sötét, dél-olasz pörkölés, olajos, selyemfényű babokkal, füstös, fanyar illattal. Egy kifáradt arabica keverékkel van dolgunk: szép lefolyást adni neki szinte lehetetlen, össze-vissza táncolva folyik, csatornásodik. A kávé krémje egészen magas hőfokon is világos tónusú, vékonyka, kevergetés után szinte teljesen eltűnik. Ami érdekes, hogy a kávé esztétikája magas őrlemény dózis esetén javul, de az ízekben nem okoz különösebb javulást. Az ízek terén tejcsokoládé, tejkaramella és egy csipetnyi narancshéj képviselteti magát egy jó adag füstösséggel kísérve. Savasság, gyümölcsösség nem jellemző, édesítéssel valamicskét javul az összhatás. Eszpresszónak nem élveztem különösebben ezt a blendet, de kapucsínó alapnak kitűnő: nagyon finom, lágy tejes italokat lehet belőle készíteni.


compagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt kávébabokcompagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt csapoláscompagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt eltáncoló kifolyás
compagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt csapoláscompagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt shotcompagnia dell' arabica purissimi arabica szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét, viszonylag egyenletes pörkölésű kávébabok, nagyon sok töredezett szemmel. 100% arabika kávé, amely a viselkedése alapján sajnos egy picit már fáradtnak tűnt. Magas hőmérsékleten, az átlagosnál finomabb őrlési beállításokkal lehetett kihozni belőle a maximumot. A krém vastagsága közepes, a cukrot csak tompítja. Állaga, olajossága megfelelő, színe mogyoróbarna, és a csapolás végén szőkülésre hajlamos. Ízvilága csokoládés, karamellás, mandulás-marcipános aromák, kiegészülve némi gyümölcsösséggel, savasságga visszafogott. Utóízében jól kivehető füstösséget érezni. Elsősorban tejes italok alapjának ajánljuk, mert jól harmonizál a tejjel, eszpresszónak vagy risztrettónak kevésbé volt ütős. Valószínüleg egy sokkal frissebb mintában nagyobb potenciál van, mint amennyit most mutatott.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!