A kávé ízének meghatározásakor valóban vannak szubjektív elemek is, így BIZONYOS FOKÚ véleménykülönbség egy-egy íz meghatározásakor lehetséges. De (ld. a csatolt képeket) az ízkör belsejét tekintve AZONOS KELL LEGYEN a vélemény.
Tehát mindkét ízkör esketében a kör külső részén elfogadható a különböző vélemény, de a kör közepe felé haladva egyértelműen egyezniük kell az ízdefinicíóknak ahhoz, hogy elfogadható legyen.
Érdemes tanulmányozni ezt a két ízkört, mert ez a kóstolás-ízmeghatározás alapja!!!
Letölthető nagyméretű képek itt (EZ A LÉNYEG!):
http://www.sweetmarias.com/tastewheel1.jpg
http://www.sweetmarias.com/tastewheel2.jpg
Színes ízkör:
http://www.flickr.com/photos/visualthinkmap/2741624371/sizes/o/
http://www.wholelattelove.com/articles/images/coffee_tasting_flavor_wheel.jpg
Egy kis "szakirodalom" és segítség az értelmezéshez, ízmeghatározáshoz:
http://www.eblong.com/zarf/flavorwheel.html
http://www.coffeeresearch.org/coffee/flavor.htm
http://www.wholelattelove.com/articles/coffee_profiling.cfm
http://www.coffeefair.com/coffee-facts-tasting.htm
1. Az "ízkör", "ízkorong", "aromakorong" (flavor wheel) lényege, hogy egy bizonyos kávé illat- és ízjegyeit az aromakorongra helyezve, a legbelső körben (ahol a "tortaszeletek" vannak) szükségszerű az egyetértés.
2. A közbülső körben, ill. ahogy a kör perifériája, széle felé haladunk, de még mindig középtájon, már lehet, hogy véleményünk bizonyos mértékben eltérjen az átlagtól.
3. A legkülső körben, gyakorlatilag a kör szélén viszont az egyéni beállítottság és érzékelésmód következmények nélkül hozhat jelentősen különböző észleléseket. Fontos (!) szem előtt tartani, hogy mindezzel foglalkozni csak a kávé egyensúlyának (tehát az azt alkotó ízek viszonyának) megállapítása után lehet.
4. Továbbá érdemes megfogalmazni és feljegyezni, az utóízt, a kifolyó kávé színét, állagát (mennyire ad gazdagon cremát) és egyéb jellemzőket is (pl. mennyire kell/célszerű édesíteni, hogyan viselkedik/módosul a kávé íze tej hozzáadásával stb.).
További "szakirodalom":
http://www.sweetmarias.com/tasteterms.html
http://www.lucidcafe.com/coffee/glossary.html
http://www.coffeeco.com.au/altcof/altcoffeepage12.html
Ha valakit részltesebben érdekel, akkor letölthető egy elfogadható felbontású kép innen:
http://farm4.static.flickr.com/3247/2741624371_ab3988bdda_o_d.jpg
Borkedvelők figyelmébe:
http://www.turningleaf.com/LinkedFiles/Tools/AROMA.htm
Kávé aromakorong
|
Aromák
|
Enzimatikus |
Virágos |
Virágos |
Jázmin, kávécserje virága |
|
Örökzöld , tearózsa |
||||
|
Illatos |
Kardamon, köménymag |
|||
|
Bazsalikom, ánizs, koriander magok |
||||
|
Gyümölcsös |
Citrusos |
Citrom |
||
|
Mandarin, alma |
||||
|
Bogyós |
Málna, barack |
|||
|
Szeder |
||||
|
Gyógynövény- |
Fokhagymás |
Vöröshagyma |
||
|
Fokhagyma |
||||
|
Zöldséges |
Káposzta, uborka |
|||
|
Lucerna , Zöldborsó |
||||
|
Cukor karamellizálás |
Dió |
Diós |
Földimogyoró, pörkölt földimegyoró |
|
|
Mandula, dió |
||||
|
Malátás |
Gabona (búza, kukorica, rizs) |
|||
|
Árpa, toast, pirított kenyér |
||||
|
Karamell |
Cukorkás |
Tejkaramella, pörkölt mogyoró |
||
|
Pörkölt cukros mandula |
||||
|
Szirupos |
Méz |
|||
|
Melasz, cukornád, juharszirup |
||||
|
Csokoládé |
Csokoládés |
Édes péksütemény |
||
|
Keksz, étcsokoládé |
||||
|
Vaniliás |
Piskóta |
|||
|
Tejsodó (pudding), vaj |
||||
|
Száraz lepárlás |
Gyantás |
Terpentines |
Fenyőgyantás, gyantás |
|
|
Balzsamos, feketeribizli |
||||
|
Gyógyszeres |
Kámforos |
|||
|
Cineolos, eukaliptusz olaj |
||||
|
Fűszeres |
Meleg (tüzes érzetű) |
Szerecsendió, cédrus |
||
|
Bors |
||||
|
Csípős, metsző |
Szegfűszeg |
|||
|
Kakukkfű |
||||
|
Szenes (szén) |
Füstös |
Kátrány |
||
|
Dohány, pipadohány |
||||
|
Hamus |
Égett, megégett |
|||
|
Elszenesedett |
||||
|
Ízek |
Keserű |
Csípős |
Kreozol |
|
|
Fenolos, fenolgyantás |
|
|||
|
Fanyar |
Maró, égető |
|
||
|
Alkálikus |
|
|||
|
Sós |
Erős |
Astringens, fanyar, összehúzó |
|
|
|
Durva, brutális |
|
|||
|
Enyhe |
Semleges, meghatározhatatlan |
|
||
|
Lágy, bársonyos |
|
|||
|
Édes |
Zamatos, lágy |
Kifinomult, csemege |
|
|
|
Enyhe, lágy |
|
|||
|
Savanyú |
Csípős |
|
||
|
Ingerlős, pikánsan csípős |
|
|||
|
Savanyú |
Boros, borszerű |
Csípős, vmire emlékeztető ízű |
|
|
|
Fanyar, kesernyés |
|
|||
|
Savanykás, |
Erős |
|
||
|
Maróan csípős, kesernyés |
|

