KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lakat került Trieszt leghíresebb kávéházára

Lakat került Trieszt leghíresebb kávéházára

Csődbe ment és bezárták az olaszországi Trieszt leghíresebb kávéházát, a 172 éve alapított Tükör kávéházat, amelynek törzsvendégei közé tartozott James Joyce, Franz Kafka és Rainer Maria Rilke is.

A görög Nicolo Priovolo 1839-ben nyitotta meg a Caffe degli specchit, de a kávéház nem bírta fizetni a tulajdonosnak, a Generali biztosítónak a magas, 38 ezer eurós negyedévi bérleti díjat a pazar Stratti-palotában a belvárosi Unita dell'Italia téren. A patinás kávéház 13 alkalmazottját kirúgták.

A kávéházat az utóbbi években működtető Andrea Sessa üzletember mindenét a létesítménybe fektette, de nem tudta talpra állítani a vállalkozást, sőt a bérleti jogot sem tudta eladni: mint mondta, "minden érdeklődő elmenekült", amikor megtudta, mennyi a bérleti díj.

Sessa az 90-es években, édesapjával közösen vette át a nagymúltú kávéházat, amelyet 2001-ben renováltak is. "A válság és a növekvő verseny azonban pusztító volt számunkra" - mondta a vállalkozó az Il Piccolo című helyi lapnak.

A velencei hatásra létesült kávéházaknak nagy hagyománya van az olasz kikötővárosban. A legrégebbi kávéház, amelyet okiratban is említenek, a Benedetto Capano, amely 1768-ban nyílt a San Nicolo utcában.

Forrás : HVG.hu