KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Nosztalgia Csokibár és Kávézó – Szolnok, Szapáry út 15.

nosztalgia kávézó belsőSzolnokon a Tisza-parti sétánytól nem messze nyílt egy új kávéház, amely mellett már több alkalommal is elsétáltam, de most elérkezettnek láttam az időt, hogy betérjek és leteszteljem. A helyiség nem túl nagy méretű, de nagyon kellemes, esztétikus a berendezése, látszik benne a koncepció. A régies hatású bútorok, berendezési tárgyak, és egyéb régi kellékek, azonnal kellemes légkört teremtenek, mindezt anélkül, hogy túlságosan mesterkélten hatna.

nosztalgia kávézó belsőA kávék mellett kézműves csokoládék, édességek, forrócsokik, illetve komoly teaválaszték is várja a vendéget. Visszatérve a kávés vonalra azonnal szembetűnik a kis kínáló edényekben sorakozó kávéválaszték, amelyből lehet következtetni a Semiramis franchise-ra. A baristával történő beszélgetés, ezt gyorsan igazolta is. A jelenlegi kínálat 16 -féle SO (single origin) kávéból állt, a bécsitől, az olasz pörkölési szintig. Az eszpresszó, és egyéb kávés italok alapját mindenki tetszés szerint választhatja ki, illetve a barista is szívesen ad tanácsot ezzel kapcsolatban.

nosztalgia kávézó pultA pultban egy kétkaros Ottima kávégép, és két kávédaráló dolgozik. Egy Mazzer Super Jolly (ezen darálják adagonként az SO-kat), míg a másik daráló a Semiramis Broadway elnevezésű blendjével volt feltöltve.

nosztalgia kávézó kávéválasztékÉn az eszpreszót egy közepesen sötét olaszos pörkölésű Kenyából kértem. A barista a választott kávét a kínáló edényekből veszi, amelyekben sajnos szabadon szellőznek a kávébabok. A jó hír, hogy adagonként frissen darálnak. A kávékészítési folyamat teljesen rendben volt, a karok szépen a gépen melegedtek, és a tömörítés is szakszerűen zajlott. A lefolyás jó, talán az adag mennyiség egy picit hosszabb a kelleténél, de alapvetően megfelelő volt.

A szervírozásnál az alapvető dolgok megvoltak (szalvéta, cukor), egyedül a kis pohár víz hiányát lehet megemlíteni. A kapott eszpresszó krémje elég vékony volt, a cukrot csak rövid ideig tartotta, de kevergetés után is záródott. Ízre kellemes volt, elég jól átjöttek a Kenya ízjegyei, csak a testesség volt egy picit gyenge. A vékony cremát, és a gyenge testességet egyértelműen a kávé tárolásának tudom be, amit az üzletnek hibaként felróni nem lehet, mivel őket köti a Semiramis féle franchise, amelynél nagyon látványos és vevőcsalogató, hogy ott vannak a különféle kávék a vendég szeme előtt, de sajnos ez a frissességre kevésbé van jó hatással.

Kapucsínónak egy világos pörkölésű Costa Rica-ra esett a választásom, amely nagyon finomra sikeredett. Szépen harmonizált a tejjel, és a végeredmény is egészen jó lett. Az ital hőmérséklete tökéletes volt. Az egyedüli negatívum talán, hogy a tejhab picit levegős lett, de soha rosszabbat. Ugye nem kell bemutatnom, hogy hány hely van még az országban, ahol rányomják tejszínhabot, és a végén jól megszórják fahéjjal? Sajnos. Brrrrrr.

nosztalgia kávézó eszpresszónosztalgia kávézó kapucsínó

Mindent összevetve az összhatás igen pozitív, az apró hiányosságok ellenére is (amiről részben nem ők tehetnek). Látszott az, hogy odafigyelnek a kávékészítésre, és törekednek a lehető legjobb minőség elérésére. A személyzet kedves, tisztaság, és kellemes légkör uralkodik, és az árak sincsenek elszállva. Az eszpresszóért 270 Ft-ot, a kapucsínóért pedig 380 Ft-ot kérnek. Érdemes őket felkeresni, és beülni egy csésze finom kávéra, teára, vagy egy forró csokoládéra.

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Józsa János
5 4 5 4 4,5 22,5

Nosztalgia Csokibár és Kávézó
5000 Szolnok, Szapáry út 15.
Nyitva tartás: H-P: 7:00-20:00
                        SZ: 9:00-19:00
                        V: 13:00-19:00