KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Az E.S.E (Easy Serving Espresso) rendszer bemutatása

Easy Serving Espresso E.S.E.Az E.S.E. rendszer Olaszországból indult világhódító útjára, ahol cialde néven ismeretes. Pod-system, illetve Monodosis néven is találkozhatunk vele, ezek ugyanazt a rendszert takarják. Magyarországon előfordul még a kávépárna, kávépogácsa, elnevezés is. Legegyszerűbben definiálni az adagoként filterpapírba csomagolt, őrölt, megfelelő módon tömörített pörkölt kávé, védőgázas fóliában módon lehet. Nagy előnye az egyszerű elkészítés, gazdag kávéválaszték (szinte minden prémiummárka képviselteti magát). Az előnyök mellett azonban célszerű figyelembe venni, hogy a podok ára elkészítésük, csomagolásuk folytán nyilvánvalóan magasabb, mint a szemes vagy akár előre darált kávéé. Ugyanakkor használatukkal nagyobb szabadságot is élvezhetünk, mert egyszerre akár sokfélét is beszerezhetünk, és változatosabban főzhetünk kávét, mintha egy vagy két megbontott szemes csomag jelentené csak a házi raktárunkat.

Mi az az E.S.E. szabvány

Az E.S.E (amely az Easy Serving Espresso rövidítése) egy olyan technológia, amit arra találtak ki, hogy leegyszerűsítse egy jó eszpresszó elkészítését, néhány egyszerű műveletre, köszönhetően a kialakítás adaptálásának (a külön-külön előre csomagolt adagok 7 gramm vagy 14 gramm őrölt kávét tartalmaznak, megfeleően tömörítve és légmentesen lezárva, két réteg szűrőpapírközött).
Ez a nemzetközi ipari szabvány (ami az egyetlen nyílt rendszer a kávépárnából készült eszpresszókávét előállító szektor részére) az eszpresszógépek és adagok (kávépárnák) használatán alapul, hogy a különféle márkák és modellek, amik egymással teljesen összeegyeztethetőek, széles árszegmensben elérhetőek legyenek.
Azt az elképzelést, hogy egyesítsék a választás szabadságát és a garantált minőséget, egyszerűen elérték az által, hogy mindkét E.S.E. védjegy megtalálható: egy magán az eszpresszógépen és egy pedig az adagok csomagolásán fetüntetve.
Szabványosították a kávépárnák és a gépek műszaki és mértani paramétereit, kiküszöbölve azokat a nehézségeket, mint például egy adott géphez való helytelen kávéválasztás, termékveszteség, helytelen adagolás és tömörítés, így szavatolva az egyenletes minőségű eszpresszó elkészítését .

Hol találkozik az E.S.E. szabvány a szükségletekkel?

• az iparban, ahol szükséges egy egyszerű szabvány, hogy új piacokat találjon
• a fogyasztónál, aki követeli az áttekinthetőséget és a választás szabadságát, a különböző márkák és modellek tekintetében, a különféle árszegmensekben.
Az E.S.E. az Easy Serving Espresso védjegy, az eszpresszó kávéfőzőgépeken és a kávé csomagolásán lehetővé teszi a fogyasztónak (és az értékesítési láncnak), hogy azonosítani tudja a két termék közötti kompatibilitást, ezzel is megkönnyítve a választást.

Ez az egyik az okok közül amiért az üzemeltetők abszolút többsége (beleértve a kávépörkölőket, az eszpresszógép és kávépárna gyártókat) haladnak a filterpapír kiszolgálású piac felé: az ebben rejlő óriási fejlődési potenciál egyre több országban kelti fel az érdeklődést, az egyre növekvő számú üzemeltető között.

Egy jó eszpresszó elkészítésének elengedhetetlen feltétlele egy jó eszpresszógép, és egy jó kávékeverék kombinációja, valamint ezek helyes használata. A helytelen előkészület (a kávé hibás adagolása vagy rossz tömörítése), egy nem megfelelően használt eszpresszógép, egy működési nehézség, egy rossz kávékeverék választás, összességében elfogadhatatlan minőségű kávét eredményeznek.

A fenti tényezők, amik ugyan közhelyesek, az eszpresszó gépek használatának, gyártásának csökkenéséhez, és a piac évek óta tartó stagnálásához vezettek.

A fordulópont a kávépárnák piacának felismerése és megteremtése, az E.S.E.rendszer szabványossá tétele, miközben meghatározták a rendszer alapjait, és kielégítették az elsődleges vevőszükségleteket:
  • könnyen kezelhető
  • időtakarékos
  •  tiszta
  • környezetbarát
  • egyszerű eligazodás a gépek és az adagok között
  • A különböző gépek márkái és a piacon levő adagok közötti választás szabadsága
  • állandó minőségű eszpresszó készítés.

Hogyan működik

Az E.S.E. rendszer működéseAz E.S.E. eszpresszógép tartalmaz egy kivonáskamarát (extraction chamber) ami a különlegesen tervezett mértani alakjával optimalizálja az eszpresszó minőségét azáltal, hogy tökéletesen alkalmazkodott annak elkészítéséhez. A gép alapvető műszaki paraméterei (mint a víz hőmérséklete és nyomása) biztosítják azt, hogy folyamatosan csúcsminőségű eszpresszót lehessen készíteni. Ezeket a paramétereket ellenőrzik, amikor az E.S.E. védjegy használatát megadják minden eszpresszógép prototípusának. A későbbiek folyamán a különféle modelleket újra ellenőrzik, ami szavatolja az állandó minőséget.

A kávépárna metszeti képeAz E.S.E. rendszer egy előre csomagolt egy adag kávé, ami áll a kávéból, amit pörköltek, őröltek, mértek, tömörítettek és légmentesen lezártak két réteg szűrőpapír között, amit kifejezetten élelmiszeripari célra gyártottak. A kávé mennyisége, őrlés finomsága és a tömörítés foka, minden, előre meghatározott azért, hogy a lehető legjobb csésze eszpresszót eredményezze. Az E.S.E. adagok műszaki jellemzői tökéletesen alkalmazkodnak az E.S.E. eszpresszógépeken belül található kivonáskamrához

Előnyök a fogyasztóknak

  • Egyszerűség és gyors használat - A helyes mennyiségű kávét már előre adagolják és tömörítik a filterpapírban, ezért nincs szükség a helyes mennyiségű kávé szűrőbe töltéséhez.
  • Nagyobb tisztaság és higiénia – Nincs veszteség -Mivel az őrölt kávé közvetlen nem találkozik a munkafelülettel, így nincs szükség a szűrő és egyéb alkatrészek takarításához. A kávét már előre adagolták, tömörítették és légmentesen lezárták a szűrőpapírban, ezáltal nincs veszteség, mint a darált kávé hagyományos elkészítése alatt. A csomagolásnak köszönhetően nem képződik nehezen takarítható zacc, hiszen a kávé filterpapírba csomagolt, így a zacc is adagonként a filterpapírral együtt egy mozdulattal eltávolítható.
  • Kevesebb karbantartás - Az E.S.E. rendszer természetesen higiénikus, ami csökkenti az eszpresszógép tisztítási igényét, a karbantartás gyakoriságát, ahogy az a gyakorlatban szükséges lenne, hogy biztosítsák a helyes működést és megőrizzék a kávét aromáját.
  • Állandó minőség - Az E.S.E. gépek és adagok használatával elérhető, hogy a megvásárolt kávé mindig a legjobb minőségben készülhessen el, és a végeredményt ne befolyásolja a készítő személye és tapasztalata.
  • A választás szabadsága és kompatibilitás  - Az E.S.E. szabvány lehetőséget ad a végfelhasználónak hogy szabadon válasszon a gépek és az adagok márkái között a piacon.
  • A környezet tisztelete - Az E.S.E. rendszer 7 gramm kávéból és 0.2 gramm papírból áll, mindkettő természetes termék, ezért abszolút környezetbarát.

Forrás: http://www.esesystem.com

Tényleg ennyire jó ez a rendszer?

El kell ismerni, hogy az ötlet zseniális, de korai lenne temetni a hagyományos eszpresszó gépeket és darálókat, mert az eszpresszó minőségének szempontjából alulmarad a friss darálású és tömörítésű kávéknak

Az E.S.E. rendszer hátrányai:

Az ESE egy reális alternatíva egy mindig jó, közepes minőségú, standard eszpresszóhoz, de sohasem ad legjobb eszpresszót. A legjobb eszpresszót továbbra is frissen darált, megfelelően tömörített kávával lehet elkészíteni, természetesen az erre alkalmas géppel.
Vagyis egy jó kávéfőzővel és darálóval rendelkező tulajdonos aki hajlandó egy picit több időt és figyelmet szentelni egy jó kávé elkészítéséhez (mint aki csak bedobja a kávépárnát, megnyomja a gombot és kész a kávé), az jobb minőségű eszpresszót tud készíteni.

További hátrány a technológiából adódó magasabb ár, amit azért valamennyire egyensúlyoz az, hogy a légmentesen lezárt tasakok megőrzik a kávé aromáját, és nem fordul elő olyan, hogy egy felbontott nagyobb kiszerelésű szemes kávé esetén (otthoni viszonylatban, ahol nincs akkora kávéfogyás) a kávészemek elöregedjenek, és ki kelljen önteni.

Kinek ajánljuk?

Aki kevés idő alatt, közepes eszpresszó elkészítésével is megelékszik ( az automata és a hagyományos gépek közötti minőség)

Irodáknak, ahol fontos az egyszerű kezelhetőség és a könnyű tisztántarthatóság

A kávézás megszálottainak  második, kóstoló-kóstolgató gépként ideális lehet, hogy megkóstoljon egy-egy új vagy ismeretlen kávémárkát anélkül, hogy kénytelen legyen megvásárolni egy nagyobb (akár 1kg-os) kiszerelést az adott márkából. Szaküzletekben akár darabra is lehet kapni kávépárnát, és mivel szinte az összes prémium márka képviselteti magát, nagyon széles otthoni kávéválasztékot lehet kialakítani.