KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Nagy Iberital Challenge kávédaráló tuning

Tartalomjegyzék

Iberital Challenge kávédaráló halkításHazánkban a háztartásokban viszonylag széles körben használatosak az Iberital őrlők különféle változatai. A helyi Frei Café négy esztendeje több példányt is folyamatosan használ a különféle kávékhoz üzemszerűen, bármiféle hiba nélkül. Vagyis a konstrukció bevált, jó ár-érték arányú, magas használati értékű eszköz az otthoni igényes kávékészítéshez.

Három év Iberital Challenge használat alapján otthoni körülmények között véleményem szerint három módosítási lehetőség adódik a gépnél:
  • őrlemény finomság kijelzés,
  • őrleménykiadó torok elsimítás, (csőrös kivitelnél)
  • zajcsillapítás.
A kijelzés javításáról kiváló cikk található a Kávékorzón.

A tuningolásnak van egy ésszerű határa. Az egész szerkezet átgondoltan takarékos, ha mindent meg akarnánk támadni a jobbítás szándékával, akkor már egyszerűbb volna egy másik, jobb és drágább gépet venni, aminél ezt a munkát a gyárban elvégezték.

Ha belevágunk, tartsuk meg a balesetbiztonsági szabályokat különös tekintettel az áramütés elkerülésére!

1. Az őrleménykiadó torok elsimítása

Csőr akadálymentesítve, és eredeti állapotábanA legtöbb őrlőnél – köztük a legdrágábbaknál is - meglévő hiba, hogy őrlés után jelentős őrlemény mennyiség marad a gép belső részeiben. Ezt a bent maradó mennyiséget kiskanállal, praktikusan meghajlított hústűvel lehet megpróbálni kipiszkálni. Jó megoldás, ha a gépet adagonként töltjük kávébabbal, és mindenkor üresre daráljuk. Ekkor a daráló ürülése után járó motorral a serleg fedelet fölemelve, majd visszaeresztve kis levegő löketekkel noszogathatjuk a bent maradni szándékozó őrleményt a távozásra. Ezután jöhet a kiskanál.

A csőr eltávolítása után nézzük meg alaposan az őrlőkamra száját. Több momentumot is találunk, ami nem segíti a folyamatot. A feltorlódást okozó részek egyben rögösítik is az őrleményt, hiszen a torlaszokon át az őrlemény szeret miniatűr jégmező széléről letöredező jéghegyeket mintázva rögökben távozni. A tengelyen forgó háromágú söprő csillag akciósugara után kis bemaródással (öntési hiba) találkozik a kifelé igyekvő kávéőrlemény. Ezt reszelővel simítsuk el. A külvilág felé vezető úton mintegy egy centis vízszintes szakasz következik. Az őrlemény nem szeret vízszintesen sétálni, nem is teszi. A sík terep jó alkalmat kínál a szemcsék számára leheveredni, feltorlódni, netán rögöket képezni. Reszelővel a vízszintes szakaszt alakítsuk kifelé lejtősre. A fröccsöntött műanyag őrleménykarának szerencsére van elég vastagsága, „húsa” ahhoz, hogy ezt megtegyük.

A következő akadály a csőr alsó pereme, ami több, mint két milliméteres lépcsővel gátolja a kiszóródást, és elősegíti az őrlemény feltorlódást, rögösödést. Ezt szintén reszelővel távolítsuk el. A fényképeken jól látszik az eredeti, és az akadálymentesített nyílás különbsége. Így alig marad őrlemény a kiadó nyílásban, és ami marad az is könnyebben kikaparható.

Még egy dolog látható a fényképen: a szájnyílásba illesztett fenyőfa darabka. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kivető nyílást szűkíti, (a söprögető csillag lapát magasságára) és a csőrig megtartja annak állandó keresztmetszetét. Így a kifelé irányuló légáram erősebb lesz, nem lassul le idő előtt, hanem fokozott erővel hordja a csőrig a kávészemcséket. A csőrnél azután eléggé meredekre vált a kivezető út, a szemcsék ott már a légáram rásegítése nélkül, maguktól is jól haladnak kifelé. A csőr kiszélesedése arra éppen elég, hogy a szükséges légáram lassulás bekövetkezzék – ez akadályozza meg, hogy az Ascasco darálókhoz hasonlóan az Iberital is túl erősen fújja az őrleményt, annak egy részét kisöpörve a szűrőkosarunkból.


2. A zajcsillapítás

Az Iberital Challenge daráló erős zajt okozó konstrukciós hibái könnyen földeríthetők, és nem túl nagy nehézség, valamint költség árán házilag is jelentősen csökkenthetők. A zaj nagyrészt a konstrukció olcsóságából következik, kisebb részben abból, hogy a konstruktőrök nem fordítottak energiát a zaj csökkentésére, és még a véletlen sem sietett a termék segítségére. Vagyis aminek esélye van zajongni az Iberitálban, az zajong is erősen. Többen a hasonlóan olcsó Ascasco darálók enyhébb zajáról tudósítanak. Ezeknél sem a bravúros konstruktőri munkát, az igényesebb anyagokat, inkább a szerencsés véletlen szerepét föltételezem.


A főbb zajforrások
  • 1. a daráló tengelye szorul, ami rendkívül zavaró éles visítással jár;
  • 2. a darálókamra alkatrészei kicsiny tömegűek, emiatt a babok őrlésekor mindenkor jelentkező zaj elnyelése nem biztosított;
  • 3. a kehely szorosan csatolt a zajos őrlőkamrához, tölcsér alakja miatt részint nagy hatásfokú hangerősítőként, részint hangszóróként, az őrlőkamrával együtt valóságos hangszerként viselkedik;
  • 4. motorzaj.

Zajforrások, amiken nem segíthetünk:
  • 1. kisméretű, olcsó, túl magas fordulatszámú szénkefés motor,
  • 2. az előbbi hibán segíteni hivatott áttétel,
  • 3. csapágyak hiánya, perselyezett tengelyek.

A hiányosságok az olcsóságra való törekvés miatti kompromisszumok. A vastag öntött készülékház helyett alkalmazott vékony lemez, a fémöntvény őrlőkamra helyett fröccsöntött műanyag és a többi, ipari őrlőktől olcsóbb műszaki részlet teszi számunkra is, bolti új termékként is megvásárolhatóvá a készüléket. A vendéglátóipar egyik leggyakoribb, belépő szintű üdvöskéje, a Mazzer Mini negyedmillió forintért illegeti magát szép csendben, ennyiért hat Iberitál zajonghatna kávésarkunkban.

A zajcsillapítás igénye az építészetben sok ezer éves, kidolgozott eljárásokat eredményezett, amiket a modern hangtechnika pontos mérésekkel is kiegészített, továbbfejlesztett. Vagyis semmit sem kell feltalálnunk, csak a régóta ismert anyagokat és eljárásokat megfelelően alkalmaznunk.

A daráló őrlőkamráját és a késeket, valamint a finomság állító eszközöket tartalmazó alaplap olcsó fröccsöntött műanyag. Az ipari őrlőkhöz, de a hagyományos tervezésű konyhai őrlőkhöz is (pl. Gaggia MDF, Rancilio Rocky) ez a kulcsfontosságú elem drága, több megmunkálási fázison áteső fém öntvényből készül. A fém a műanyaghoz képest nagyobb szilárdságot, nagyobb pontosságot biztosít, a műanyag fröccsöntött elemnél ezek a kedvező tulajdonságok szerényebbek.

A cikk még nem ért véget...