KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cupping, Printa módra

cupping a printa kávézóbanAz a tíz ember aki részt vett múlt szombaton a Printa kávézó különleges cupping programján, joggal mondhatja magáról: "Jókor voltam, jó helyen!" Nevezetesen, hogy a számítógép előtt ült, ráadásul pont akkor, mikor Várady Tibor meghirdette az első "Cupping, Printa módra" rendezvényt. A gyorsaság e téren kulcsfontosságúnak bizonyult, hisz a 10 kiadó hely pillanatok alatt elkelt.
cupping a printa kávézóban zsuzsi működikA dolog érdekessége, hogy Tibi és kávézója az előző napon több díjat is átvett a Kávékorzó által rendezett verseny díjátadó ünnepségén, így a kóstolást már az Év baristája 2011 közönségdíj cím birtokosaként vezethette le. A szombat 11 órakor kezdődő program a Printa kávézóban zárt ajtó mögött zajlott, mely szerencsére diszkrét kopogásomra azért kinyílt. :-)

A kóstolás természetesen semmiben sem hasonlít a hagyományos cupping versenyeken megszokottakhoz, nevezetesen, hogy hármas csoportokba rendezett csészék között kell megtalálni a kakukktojást.

Itt teljesen másról van szó, ez egy úgynevezett elemző kóstolás, amit gyakorta végeznek kávézókban, pörkölőkben. A kiválasztott Has Bean kávék zacskói sorakoznak az asztalon és mindegyik előtt egy csésze. Ezekben készíti el a Printa barista csapata, Lívia, Zsuzsi és Tibi az italokat. Az őrleményekből kis szalvétákra is kerül egy adag, hogy az is külön megszagolható legyen. Ezután ízlelhetőek meg hangos szürcsöléssel az italok.

cupping a printa kávézóban kávékcupping a printa kávézóban kóstolókA dolog lényege, hogy nyílt lapokkal játszva kóstolhatunk, tudjuk mit iszunk és így figyeljük első benyomásainkat a különböző kávékról. Rendkívül érdekes és számomra megdöbbentő volt, hogy ugyanazon fajta, de más feldolgozással készített változatai mekkora különbségeket mutattak íz terén. Az első három például az El Salvador Finca Argentina Pulped Natural, Washed és Natural verziói voltak és valóban zongorázni lehetett a különbségeket íz terén. Így akár kóstolásban kevéssé jártas és teljesen tapasztalatlan érdeklődőknek is érdekes lehet a program, mivel nem csak nüansznyi ízbéli eltérések vannak. Első alkalommal terítékre került még a Guatemala El Bosque Amatitlan Red Bourbon és a Costa Rica Zarcero Honey Process, tehát mézes eljárással készített verziója is. A sort a száraz eljárással feldolgozott Etióp Shakiso zárta, mely eperre emlékeztető aromájával igazi ínyencségnek mondható. December folyamán egyébként ez gyakori vendég lesz a Printa hatalmas Mazzer őrlőjében, ha valakinek esetleg kedve támadna eszpresszó formájában is megízlelni.

cupping a printa kávézóban has bean kávékMivel Tibor a nagy érdeklődésre való tekintettel valószínűleg több körben megrendezi még ezt az érdekes programot érdemes nyitott szemmel és füllel járni a Printa tájékán, illetve figyelni a legismertebb kávés fórumokat, így remélhetőleg előbb-utóbb minden érdeklődőnek lehetősége lesz elmerülni a Has Bean különböző kávéinak ilyen formában történő ízlelgetésében. Érdemes még megjegyezni, hogy a cuppingra nyitott 250 grammos kávék a rendezvény végén kedvezményes áron megvásárolhatóak.