Egy újabb direkt kereskedelemből származó kávét szeretnénk bemutatni nektek, név szerint az El Salvador San Rafael Bourbont (2011-2012) a Has Beantől! A Farmot 1950-ben kezdte megművelni a jelenlegi tulajdonos apja, Don Francisco Alberto Pacas Figueroa. A farm San Rafael területén fekszik. A farm magasságban 4400 láb magasságban van a Palo De Campana tetején, melynek közelében található egy kis városka is, Santa Ana. A tulajdonos sokféle fajtával kísérletezett faiskolájában, mire megállapította, hogy a Bourbon fajta San Rafael folyamatosan legjobb kávéját eredményezi az eltelt évek alatt. Fia továbbra is kísérletezik, új fajtákat keres a mai napig. A gazdaságban találhatók papaya fák, banán fák is, melyek ugyan kisebb részét képezik gazdaságuk bevételének, de nem elhanyagolható a megélhetésükhöz. A környezet igen színes a farmon, mivel különböző helyi növény és állatvilág zöme megtalálható a farmon, beleértve a híres Balsamo fákat. A kávékat árnyékos területen termesztik, és az összes munkálat kézzel történik (pl. a gyomlálás), nem használnak vegyszereket a farmon. Amennyire lehetséges, megpróbálják visszaforgatni a szerves hulladékot, például trágyázzák velük a növényeket. A kávé kézzel szedett, majd a többi munkafolyamat is szintén kézzel történik, a nem kívánt terméseket feldolgozás előtt kiválogatják. Ezzel biztosítanak nagyszerű minőséget, és elegendő munkát a családtagoknak és a környéken élő embereknek, főleg a szüreti szezonban.
"Nagyon izgatott vagyok személy szerint, hogy ez a nagyszerű el salvadori kávé miképp nyeri el a kávékedvelők ízlését." A csészében várhatóan (elkészítés és eszköz függő) az alábbi jegyek jelennek majd meg: tej- és étcsokoládé bázis, mogyoró és egy nagy adag olvasztott vajjal teli érzés. Az utóbbi nagyon erősen megfigyelhető kapucsínóban. További észrevételünk, hogy hideg kávé alapnak remek. Ha AeroPress-szel készíted, és vársz míg visszahűl, akkor szebb savakat találsz, és brutális mennyiségű vajkaramella illatot. Érdemes a víz hőmérsékletére figyelni annak, aki eszpresszógépen készíti, mert két profil között játszhat: ha rövid flusht enged a fejen és magasabb adaggal dolgozik, vagy hosszú flusht és kisebb adagot. Azért választottuk ezt a kávét, mert nagyon új és meglepő bourbon volt. Emlékszem, mikor Stephen Leightonnál kóstolgattuk még a pörkölőben. Meglepett, nem ezt vártam egy bourbontól. Épp ez volt az az ok, ami miatt szeretném, ha ti is megkóstolnátok, és segítenétek véleményetekkel a munkánkat! Jó tesztelést és kávézást kíván a Doggee Barista Box a Has Bean kávé forgalmazója és imádója!- tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Has Bean El Salvador San Rafael BourbonPörkölés ideje: 2011.12.07 ., Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
|
3
|
7
|
4
|
6
|
20
|
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
|
3
|
6
|
4
|
6
|
19
|
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
|
3
|
6
|
4
|
6
|
19
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
3
|
7
|
4
|
7
|
21
|
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
|
4
|
6
|
4
|
6
|
20
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi | A csomagot bontva világos pörkölésű, egyenletes méretű szemeket látok. Az ideális lefolyás eléréséhez nagyon finomra kellett őrőlnöm. Az őrlemény illata gyümölcsös, jól definiálható tejcsokoládés-mogyoró aromával. A kávé lefolyása nem a legfrissebb benyomást kelti, szépen indul, de híg érzetű, és világosodik. Krémje világos, és mogyoróbarna a lefolyástól függően. Nehéz stílusú kávé, nekem nem a kedvencem, nem találtam összhangot vele a tesztperiódus alatt. Ízre a vastagabb lefolyással ízlett a legjobban, de sajnos hiányzott a kávé teste. Vékonyabb lefolyást adva a test rendben lett, de az ízekbe túlságosan beleszólt egy nehezen definiálható fás-kesernyés vonal ami valószínűleg szubjektív de én nem kedveltem, kilógott az összképből. A kávé savassága nem túl erős, teljesen rendben van, leginkább száraz gyümölcsös ízeken nyugszik. Aromája édeskés és csak úgy mint az őrlemény illatán, érezni lehet a nugátos mogyorót. Nekem espressonak nem volt egyben annyira, viszont tejes italok alapjául jó választás, remekül egybesimul a tejjel. Érdekes felfedezés, hogy kihűlve a melegen nekem nem tetsző kesernyésség teljesen egybesimult a kávéval, így kitünő és semmivel sem összehasonlítható shakerato alapot szolgálhat. |
Monyesz |
A minta feltűnően világos pörkölésű szemekből áll, szemrevételezés alapján csak arabikát tartalmazó keverék. A joker beállításnál nagyon gyors lefolyású volt, és végül olyan finomságúra kellett darálni, amire nem is emlékszem, hogy valamikor szükséges lett volna. Illata daráláskor kellemes, a frissen sült kenyeret idézte, de eléggé rögösödött a garatban, ami nem is csoda a darálás finomságát tekintve. Nem akármilyen kálvária volt a megfelelő hőfok eltalálása! A Baby termosztátját a legmagasabb hőfokra tolva is hőhiányosnak tűnt a crema, ízében elég erős savas jegyek jelentkeztek, nem kímélve az ízlelőbimbókat és a gyomrot. Végül a felfűtési csúcs utáni ráfűtés a gőzgombbal segített. A savas íz visszaszorult, fanyar gyümölcsös és a pirított cukorra jellemző édeskés íz keveredett, utóízében a fanyarság enyhe citrusosságba fordult. A kávéban étcsokis vagy kakaós vonal egyáltalán nem volt megtalálható. Érezhetően nem egy kommersz ízvilágot céloztak meg ezzel a blenddel, nem is biztos, hogy ez mindenkinek ízlik. De feltétlenül érdemes kipróbálni! A lefolyást az elején csepegősre érdemes venni, a crema viszont így is csak átlagos, a cukrot lassítva nyelte el, keverés után elvékonyodott. Kapucsínónak talán az egyik legjobb anyag, amit valaha ittam! A teszt egy hete alatt már érezhető volt az öregedés, közel sem volt olyan szép a lefolyás, mint az elején, ezért egy-két heti mennyiségnél többet nem érdemes vásárolni belőle, és minél frissebb pörkölést. |
Blaze |
A kávébab igen világos szintre van pörkölve, már-már azt mondanám, filterhez való pörkölés első ránézésre. A babok szépek, egészségesek, nincsen töredezett szem benne. A zacskó bontásakor egy igen kellemes, édeskés-karamell illatot éreztem, melyet pár napig tartott. Őrléskor a babok illata tovaszáll, és egy átlagos mokkás illatot éreztem. Apropó őrlés : igen finom őrlést kíván ez a Has Bean anyag, erre figyeljünk, mert a lassú, vékony egérfarkas lefolyásra kell törekedni, vagy a szakadozó, szaggatottra. A kávé igen kényes az őrlésen kívül a hőfokra is: extrém magas hőt kedvel, ezt jól el kell találni, erre álljunk be, egyébként a citrusok uralkodnak, és egy lapos, kellemetlenbe is hajló kávéval lehet dolgunk. A crema közepes, arabikás jellegű, a cukrot éppen csak tompítja. Ha a magas hőfok adott, a lefolyás lassú vagy szaggatott, akkor az ízeiben egy nagyon enyhe csokoládé mellett az édeskés vajkaramella köszön vissza a pörkölt babok illatából, és mellé egy szintén édeskés narancs szirup, narancs dzsem van még. Utóízében is a vajkaramella dominál. A savassága magas, a koffein szintje alacsony ennek a kávénak, és nálam a savasság miatt inkább tejes italok alapjának volt jó, de az igazsághoz meg kell említenem, hogy én old school eszpresszós vagyok, azaz a nagyobb savakkal nem barátkoztam meg, ezt vegyék figyelembe a pontjaimnál. Egy érdekes, különleges kávét ismerhetünk meg a Has Bean jóvoltából, a savat preferálók mindenképpen próbálják ki. A tradicionális olasz vonalat kedvelők nem biztos megtalálják számításukat ebben az SO-ban. |
Lorien |
Eheti tesztmintánk szokatlanul világos, talán még a bécsinél is valamivel enyhébb pörkölésű. A kávészemek épek, egységesek, szemmel látható a gondos válogatás. Őrlés tekintetében az átlagnál finomabb beállításoknál találtam meg az optimumot. A Mazzerban a szokottnál jóval nagyobb mértékben volt hajlamos rögösödni, erre adott esetben érdemes odafigyelni. Mivel arabika kávéról van szó, eleve a magas tartományban keresgéltem az ideális hőfokot, de ez még nem elég, szinte extrém módom befűtött, már-már fortyogó géppel kell csapolni. Úgy tapasztaltam, hogy egészen vékony, bébiegérfarok-szerű lefolyás mellett hozza a legjobb formáját. A világos pörkölés miatt egészen a végletekig lehet feszegetni a készítés paraméterek határait nemcsak hőfok, hanem az idő szerint is: az első próbák során 50 másodperc feletti lefolyással sikerült risztrettónyi mennyiséget kapnom. Próba-szerencse alapon megkóstoltam, és magam is meglepődtem, hogy még ekkor is finom volt a végeredmény, sűrű, szirupos, aszalt szilvás, vagy talán enyhén füstös szilvalekváros ízek jelentek meg. Visszatérve a normál ügymenethez, a krém mennyisége szűkös, csak a legjobban sikerült csapolások esetén tartott ki a fogyasztás végéig. Színe a mogyoró világosabb árnyalatát mutatta, homogén, állaga és olajossága jó, a cukrot gyorsan süppedve tartja. Mivel nagyon széles a készítési lehetőségek tárháza, ezért az ízek tekintetében is igen nagy változatosság érhető el. Átlagos vagy kissé gyorsabb lefolyások esetében a vibrálóan savas, gyümölcsös vonal szinte minden mást elnyomott, narancsot, ananászt, trópusi gyümölcsöket fedeztem fel benne. Persze ha valaki inkább a hagyományos olasz eszpresszót kedveli, erre már joggal mondhatja, hogy túlzás, de megtalálható az arany középút azzal, hogy vékonyabbra vesszük a lefolyást. Ilyenkor kissé eltolódik a hangsúly, jól kivehető a mogyoró, a lágy, bársonyos csokoládé, egy kis mandulás, vajkaramellás, valamint sóban eltett citromot idéző lecsengéssel, amit jól ellenpontoz a határozott gyümölcsösség. Ahogy előzetesen számítottam rá, hamar beigazolódott, hogy tejes italokban sem okoz csalódást. Zseniálisan jó kapucsínó és macchiátó készíthető belőle. Sajnos kevés volt a tesztre kapott minta ahhoz, hogy minden arcát megmutassa, szívesen kísérleteztem volna tovább. Annyit még érdemes megjegyeznem, hogy tapasztalatom szerint a minta igen hamar öregedett, majdhogynem naponta kellett kb. fél jelölésnyit állítani a darálón. Hiába volt a gondos tárolás, a csomag felnyitása után 4-5 nappal már érezhetően tompultak a savak, és egy halvány kakaós utóíz feljövetelét is éreztem benne, ami nem feltétlenül illett az összképbe. Ne tároljuk sokáig, minél frissebb, annál jobb! |
SiD |
A kávénk egy SO arabica, szép egyenletes méretű, egészséges kávészemekkel. Extrém világos pörkölés, azt gondolhatnánk, hogy eszpresszónak teljességgel alkalmatlan, de vajon ez tényleg így is van? |
Összegzés: Egyenletes, világos pörkölésű kávébabok, szemmel láthatóan gondos válogatásúak. Extrém finomságű őrlést, és nagyon magas vízhőfokot kíván. Alap kategóriás eszpresszó gépeken az elkészítése komoly nehézségekbe ütközhet. A hőfok, és egyéb beállítások révén széles spektrumban készíthető el. Véleményünk szerint nagyon lassú lefolyásnál, és kellően magas vízhőfoknál mutatja meg igazi arcát. A krém mennyisége közepes, és a cukrot csak süppedősen tartja meg, de állaga és olajossága jó. Ízében csokoládés, mogyorós, vajkaramellás ízek keverednek az erőteljes gyümölcsösséggel. A gyümölcsösségben a narancsos aromákon keresztül a szilvalekvárig sok mindent felfedezhetünk. Eszpresszónak sokaknak meghökkentő élmény lehet, viszon tejes italok alapjául tökéletes választás. Érdemes figyelni a frissességre, mert a kávé gyorsan öregszik.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!