Menu

Az ízlelés pszichológiája

  • Írta: Józsa János
  • Kategória: A kávéról
  • Találatok: 12296

ízlelés és a kávéAki jól ismer az tudja, hogy a kávék mellett rajongok a finom borokért is. Ezen témákat olvasgatva a neten nagyon érdekes, a kávézáshoz is szorosan kapcsolódó írásba futottam bele, mely azt a sokak által ismert, és elfogadott tanítást cáfolja, hogy a nyelvünk egyes részein milyen ízeket érzünk. A témát nagyon érdekesnek találtam, és úgy gondoltam, hogy olvasóinknak is érdemes megismerkedni vele.  A sült kenyér illata már az orrába kúszott, csak beleharap a langyos pirítósba, a kenyér roppan, vaj olvad és máris elönti az íz a szájüregét. Egyszerűnek hangzik, nem igaz? Pedig az ízlelés folyamata ennél sokkal bonyolultabb.

Bővebben: Az ízlelés pszichológiája

Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához

  • Írta: Kun András N.
  • Kategória: A kávéról
  • Találatok: 14767

aromakorong a kávé ízének meghatározásáhozA kávé ízének meghatározásakor valóban vannak szubjektív elemek is, így BIZONYOS FOKÚ véleménykülönbség egy-egy íz meghatározásakor lehetséges. De (ld. a csatolt képeket) az ízkör belsejét tekintve AZONOS KELL LEGYEN a vélemény.

Bővebben: Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához

Kapcsolat

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kávé, kávégép, és egyéb vásárlási tanácsokkal kapcsolatban, kérjük, hogy kérdéseit a fórumunkon tegye fel, ahol biztosan kap segítséget.

Információ:

Amennyiben tesztekkel, bemutatóval, híranyaggal vagy egyéb dologgal kapcsolatban keresne bennünket, a fenti e-mail címen várjuk elektronikus levelét.

Csomagküldéssel kapcsolatban a postázási címet kérjük, hogy telefonon vagy emailen egyeztesse, és csak egyeztetés után küldjön csomagot, vagy termékmintát. Egyéb esetben a küldeménnyel nem tudunk foglalkozni, illetve azt nem tároljuk és nem küldjük vissza!

Kávé Shop Ügyfélszolgálat:

E-mail: (0-24-minden nap): Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hiba esetén kérjük jelezze azt e-mail-en.
Köszönjük, hogy segíti munkánkat!

 

A Koffein

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 15528

A koffein metilxantin-származék (INN: caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.
 

koffein molekulakoffein molekula

 

Élettani hatása

A központi idegrendszert izgató hatást elsősorban az agykéregre és a nyúltagyi vagus-, légző- és vazomotor centrumára hat, emeli a légzőközpont CO2 érzékenységét és a légzési percvolument. Alacsony koncentrációban csökkenti a perifériás ellenállást az agyi erek növekvő ellenállásával szemben, elernyeszti a simaizmokat, különösen a bronchusokét. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt a vesében kis mértékben növeli a glomerulus filtrációt és csökkenti a nátrium tubuláris reabszorpcióját ezért fokozódik a vizeletkiválasztás, fokozza a gyomorban a sav- és pepszinszekréciót.

A szíven közvetlen hatással növeli a szív frekvenciáját és a kontrakciók erejét. Az agyi erek tónus fokozódása az adenozin receptorok gátlásán, a cardiovascularis hatás, valamint a bronchiális izomzat elernyedése, a foszfodiészteráz gátlásán alapszik. Foszfodiészteráz enzim gátló, és kompetitív A1 és A2A adenozin-receptor gátlószer; 3,5- cAMP foszfodiészteráz gátlószer, a cAMP szint emelése révén hat. Emellett direkt vagy indirekt hatása van az intracelluláris Ca2+-koncentrációra ill. az intracelluláris Ca2+ funkciójára. Gyógyszer-kombinációkban az agyi erek szűkítésével potenciálja a fájdalomcsillapítók analgetikus hatását, így azok dózisa, és ezzel a mellékhatások veszélye csökkenthető. A májban metabolizálódó gyógyszerek plazma-átáramlását csökkenti, így megnyújtja a felezési időt és növeli a steady-state koncentrációt.

A koffein élénkítő hatású gyenge pszichostimuláns, valamint diuretikus hatású. Továbbá enyhíti a fáradtság tüneteit és fokozza a munkaképességet. Ugyancsak közismert a mérsékelt mennyiségű koffeinnek a gondolkodásért felelős cerebrocorticalis mezőkre gyakorolt serkentő hatása: fokozza a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a szellemi gondolattársítást, a gondolatok világosabbá válnak, könnyebben és gyorsabban születnek, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Ily módon a koffein serkentő hatása kellemesebb közérzetet is okozhat. Pszichés labilítás, depresszió, lehangoltság esetén szokványos adagjai is növelhetik a probléma súlyosságát, izgatottságot, ingerlékenységet okozva. Ez fokozottan jelentkezik koffeinérzékenység esetén.

Mellékhatásai

Tartós fogyasztás esetén enyhe tolerancia és addikció alakul ki, de ez nem tartós, néhány hetes "elvonókúra" megszünteti. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő. Magasvérnyomás, ritmuszavar, szorongás, pánikroham provokátor, migrént okozhat. A gyomorra gyakorolt káros hatás, gyomorégés, hasnyálmirigyrák rizikófaktor.

Halálos adagja: 5-10 g.

Felhasználása

Ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul (kávé, tea). Ezenkívül az élelmiszeripar felhasználja üdítőitalok előállításához (kólák, energiaitalok).

A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Coffeinum néven hivatalos.


 

 

Különböző élelmiszerek koffeintartalma

Étel, ital [mg/100ml]
Mountain Dew 15,2–18,5
Coca-Cola 9,3–9,7
Coca-Cola light 9,6
Pepsi Cola 11
Pepsi light 10,5
egyéb szénsavas üdítőitalok 0 vagy változó
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé (dupla) 50-175
ristretto (szimpla) 25-50
instant kávé (elkészítve) koffeinmentes, vagy 30-50
koffeinmentes kávé 1,5-2
tea koffeinmentes, vagy változó
instant tea változó
Ice Tea 2-3
csokoládé (főző, ét) változó
csokoládé (nem édes, édes, ét) változó
csokoládé (tej) változó
csokoládészirup változó
kakaóital (elkészítve) koffeinmentes, vagy változó
kakaópor (holland) koffeinmentes, vagy kb. 78
energiaitalok 9,8-100
Red Bull 32


Különböző italok koffeintartalma

italok koffeinszintjeikoffein poster


Részletes koffein-táblázat

Témához kapcsolódó cikkeink:

Források: Wikipedia, O. A. Neumüller: Römpp Vegyészeti Lexikon, Knoll J.: Gyógyszertan

 

Kávétermelő országok

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 33068

kávétermelő országok, kávéövA kávét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti, úgynevezett kávéövben termelik. Ezek közül azonban csak kb. 50 országban termelnek gazdaságilag jelentős mennyiséget exportra. Ezen országok többsége fejlődő ország, és devizabevételeik jelentős részét a nyerskávéexportból nyerik.
A kávéiparban a különböző termelőországokból származó kávékat eredetükkel jelölik meg. Ezzel első megközelítésben a kávé típusát (íz, babforma, szín) jellemzik. Egy származási helyen belül további finom megkülönböztetéseket tesznek termelőterület, földrajzi magasság, minőségi osztályok, szüret szerint.

 

 

Etiópia
• A kávé őshazája

• Száraz és nedves eljárással* készített arabica kávé, részben vadon növő kávécserjéből

• Az erről a területről származó, csúcsminőségű kávé jellegzetes aromajegyekkel rendelkezik, amit csak itt lehet találni.

Kenya
• Nedves feldolgozású arabica kávé
• Telt íz jellegzetes aromával és jelentős savtartalommal

Uganda
• Zömében száraz feldolgozású robusta kávé

Elefántcsontpart
• Szinte kizárólag robusta kávé száraz feldolgozásból

Brazília
• A világ legnagyobb kávétermelő országa
• Túlnyomórészt száraz feldolgozású arabica kávé
• Lágyabb, testesebb íz, sok kávékeverék alapja; kifejezetten jó eszpresszónak

Kolumbia
• Kizárólag nedves feldolgozású arabica kávé
• A termesztés magas területeken (2000 m magasságig) folyik
• Telt, lágyabb íz, elegáns aroma

Guatemala
• Szinte kizárólag nedves feldolgozással készülő arabica kávé
• Vulkanikus hegyvidékeken
• Pikáns, telt íz, jellegzetes aroma

Costa Rica
• Kizárólag arabica kávé, túlnyomórészt nedves feldolgozás
• Kiegyensúlyozott, aromás íz

India
• Arabica és robusta, többnyire száraz feldolgozás
• Fő termőterület Dél-Indiában
• Nagyon telt, mégis lágy íz

Indonézia
• Túlnyomórészt robusta, száraz feldolgozás

Vietnam
• Szinte kizárólag száraz feldolgozású robusta kávé

El Salvador
*Két fő pólus jellemzi ezt a kávétermelő országot. A tradicionális bourbon arabika fajták, és a másik póluson a pacamara található. Ez az elefántbabnak is nevezett maragogype és egy paca nevezetű helyi caturra variáció hibridje.

 

* Mindkét eljárás során a friss cseresznyék megmosásával indul a folyamat. Viszont, míg a száraz eljárás esetében a mosás során szortírozott szemek a napon száradnak, addig a sokkal költség- és időigényesebb nedves eljárás során a vízzel való folyamatos kapcsolat lazítja meg a külső héjat, végül egy erjesztőmedencében, több órás áztatás után válik le teljesen a gyümölcshús.Forrás: Tschibo

Alkategóriák

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe