KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

ízlelés és a kávéAki jól ismer az tudja, hogy a kávék mellett rajongok a finom borokért is. Ezen témákat olvasgatva a neten nagyon érdekes, a kávézáshoz is szorosan kapcsolódó írásba futottam bele, mely azt a sokak által ismert, és elfogadott tanítást cáfolja, hogy a nyelvünk egyes részein milyen ízeket érzünk. A témát nagyon érdekesnek találtam, és úgy gondoltam, hogy olvasóinknak is érdemes megismerkedni vele.  A sült kenyér illata már az orrába kúszott, csak beleharap a langyos pirítósba, a kenyér roppan, vaj olvad és máris elönti az íz a szájüregét. Egyszerűnek hangzik, nem igaz? Pedig az ízlelés folyamata ennél sokkal bonyolultabb.

cupping kávékóstolásA kávé kóstolása vagy angol nyelven cupping a különböző kávék érzékszervi vizsgálatát jelenti illat, íz, esetleges hibák szempontjából. Akár csak úgy otthon magunkat szórakoztatva vagy hivatásszerűen is könnyedén elvégezhető. Az eljárás nagy előnye, hogy sok különböző kóstolásra szánt mintát mindenféle technikai eszközök nélkül (eszpresszó és/vagy különböző készítési módok), a lehető legegyszerűbben forró víz felöntésével el lehet végezni. Egyszerű, gyorsan kivitelezhető és ami a legfontosabb, azonos körülmények között tudunk akár több tíz mintát is megvizsgálni egymáshoz viszonyítva, kihagyva a gépesített és/vagy nagy odafigyelést igénylő technikákat, ahol sok minden múlhat még a végeredményben.

koffein molekulaA koffein metilxantin-származék (INN: caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.

a tea történeteA legenda szerint Kr. e. 2737-ban Shen Nong császár rendeletileg tette kötelezővé a víz fogyasztás előtti fölforralását. Az ő nevéhez kötődik a tea felfedezése is. A hagyomány szerint egyszer a császár épp vizet forralt egy kiránduláson, amikor a fákról tealevelek hullottak a melegítőedénybe. Az amúgy hobbitudós császár a főzetet megkóstolta, és ízlett neki. Így fedezték fel a teát.

Alkategóriák