KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

nosztalgia kávézó belsőSzolnokon a Tisza-parti sétánytól nem messze nyílt egy új kávéház, amely mellett már több alkalommal is elsétáltam, de most elérkezettnek láttam az időt, hogy betérjek és leteszteljem. A helyiség nem túl nagy méretű, de nagyon kellemes, esztétikus a berendezése, látszik benne a koncepció. A régies hatású bútorok, berendezési tárgyak, és egyéb régi kellékek, azonnal kellemes légkört teremtenek, mindezt anélkül, hogy túlságosan mesterkélten hatna.

kávézó londonbanKorábban jelent meg Cserkó Péterrel készített interjúnk első része, amelyben egy londoni kávétúra tapasztalatairól számolt be. Eddig a felhasznált kávé mennyiségéről, a pörkölés frissességének jelentőségéről tudtunk meg többet. Interjúnk második részében alternatív kávéfőzési technikákról beszélünk, majd rátérünk az emberi tényezőre, azaz a baristára a gép mögött.

Cserkó PéterCserkó Péter alapból sommelier, de ez alkalommal nem borokról beszélgettünk vele, hanem másik szenvedélyéről, a kávéról, amellyel a 8 Gramm Kávézó tulajdonosaként napi kapcsolatban áll. Péter alig egy hete járt Londonban azzal a céllal, hogy végiglátogasson a TOP30 kávézóból annyit, amennyit csak tud. A kétnapos túra napi tíz csésze kávét eredményezett, meg persze rengeteg tapasztalatot, amelyeket most velünk is megoszt a fiatal barista.

cafe frei bibliotheca kecskemét belsőLassan egy éve, hogy megnyílt Kecskeméten a Frei Tamás nevével fémjelzett kávézó a Katona József Megyei Könyvtár épületében. Az épület visszafogott, modern stílusa, hatalmas belmagassága és a kávézó szafari-hangulatú dizájnja különös, ám mégis barátságos egyveleget alkotnak. A pult főhelyén trónol a hatalmas Elektra kávégép, amelyet egy komolyabb Macap őrlő, és négy kisebb karbaőrlős Iberital szolgál ki.

bookcafe kecskemét kávézóteszt pultElőre le kell szögeznem – akik ismernek, tudják rólam –, hogy egyáltalán nem vagyok a plázák, bevásárlóközpontok rajongója. Éppen ellenkezőleg, legjobban piacon és kis szakboltokban szeretek vásárolni, az efféle helyektől már csak a tömeg és a mesterséges fény hiánya is tart távol, de néha azért mégis úgy hozza a sors, hogy be kell, hogy tévedjek. Természetesen, amint jó kávéról van szó, akár az ördöggel is hajlandó vagyok cimborálni, amennyiben a helyzet megkívánja, akkor még a plázába is bemerészkedem. Nos, mielőtt még végleg ellentmondásokba kavarodnék, térjünk a lényegre!