Először is: az, hogy bicerin, nem olaszul van, hanem piemontiul, nyilvánvaló ez már csak abból is, hogy nem magánhangzóra végződik a szó. De egyébként a kiejtésben nincs trükk, bicserinnek kell kiolvasni.
Receptünk is a Barista Bajnoksággal van összefüggésben, pontosabban a 2007-es Világbajnoksággal. James Hoffmann kávékülönlegességével ismerkedhetnek meg, mely az 1. helyezést hozta neki a döntőben, de elnyerte a legjobb espresso alapú különlegesség díját is.
Valamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól. Akkoriban még nem voltak non-stop üzletek és így kénytelen volt valami megoldást találni a felmerült probléma megoldására.
Ha narancslikőrrel készítjük kávénkat, garantáltan kellemes élményben lesz részünk. E likőr lehetőleg valamelyik nemes francia márkák egyike legyen: Grand Marnier, Cointreau, Marie Brizard Triple Sec…stb.
Hozzávalók:
150 ml kávé (ez lehet eszpresszó forróvízzel hosszabítva, vagy french pressel,esetleg filteres kávéfőzővel készített)
4cl narancslikőr
4cl tejszín (esetleg tejszínhab)
1 kávéskanál porcukor
egy csipet apróra vágott narancshéj
egy szelet narancskarika, vagy hosszú-vékony narancshéj-spirál
A hideg tejszínt verjük habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és az apróra vágott narancshéjat. A forró kávét kerverjük össze a narancslikőrrel, öntsük magas falú hőálló pohárba. A tetejére kanalazzuk rá a tejszínhabot (vagy nyomjunk rá a flakonos tejszínhabból, és arra szórjuk az apróra vágott narancshájat). Narancskarikával, vagy narancshéj-spirállal díszítsük. Csészealjon, szalvétával és kávéskanállal kínáljuk.
Narancs helyett készíthetjük kávénkat más ízesítéssel is. Lehet ez kókusz, vanília, karamell vagy banán is. Próbálják meg!