KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

frappéValamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól. Akkoriban még nem voltak non-stop üzletek és így kénytelen volt valami megoldást találni a felmerült probléma megoldására.

Kávé narancslikőrrelHa narancslikőrrel készítjük kávénkat, garantáltan kellemes élményben lesz részünk. E likőr lehetőleg valamelyik nemes francia márkák egyike legyen: Grand Marnier, Cointreau, Marie Brizard Triple Sec…stb.

Hozzávalók:
  • 150 ml kávé (ez lehet eszpresszó forróvízzel hosszabítva, vagy french pressel,esetleg filteres kávéfőzővel készített)
  • 4cl narancslikőr
  • 4cl tejszín (esetleg tejszínhab)
  • 1 kávéskanál porcukor
  • egy csipet apróra vágott narancshéj
  • egy szelet narancskarika, vagy hosszú-vékony narancshéj-spirál

A hideg tejszínt verjük habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és az apróra vágott narancshéjat. A forró kávét kerverjük össze a narancslikőrrel, öntsük magas falú hőálló pohárba. A tetejére kanalazzuk rá a tejszínhabot (vagy nyomjunk rá a flakonos tejszínhabból, és arra szórjuk az apróra vágott narancshájat). Narancskarikával, vagy narancshéj-spirállal díszítsük. Csészealjon, szalvétával és kávéskanállal kínáljuk.

Narancs helyett készíthetjük kávénkat más ízesítéssel is. Lehet ez kókusz, vanília, karamell vagy banán is. Próbálják meg!

Fotó: nemisbéka

A kávés szakma legjobbjai 2018