KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Maran kávémárkával legfőbb küldetésünk, hogy a hazai kávékultúrát magasabb szintre emeljük a vendéglátóiparban és az otthoni konyhákban egyaránt, ezért tevékenységünk sokrétű. Kizárólag a legjobb minőségű specialty kávékat és a legkiválóbb kávékészítő eszközöket forgalmazzuk mind professzionális, mind otthoni felhasználásra. A kiváló alapanyagok és eszközök mellett azonban megfelelő tudásra is szükség van ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki minden csészéből, ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy tudásunk átadásával edukáljuk vásárlóinkat és partnereinket. A kávézók és éttermek mellett az otthoni fogyasztóink elégedettségére és támogatására is különösen nagy hangsúlyt fektetünk, ezért hoztuk létre a Maran Coffee Club zárt Facebook csoportot, valamint a sokféle témát feldolgozó edukációs anyagainkat, aminek segítségével vásárlóink megtanulhatják, hogyan érjenek el kávézói minőséget otthon is a megfelelő eszközökkel, kávéval és tudással. 2019-ben nyitottuk meg kávézónkat, ahol személyesen hozzuk testközelbe mindenkinek a specialty kávék kultúráját és izgalmas világát, amit különleges brunch kínálattal, süteményekkel és szezonálisan változó étlappal egészítettünk ki, hogy teljes körű, maximális kulináris élményt nyújthassunk vendégeinknek. A Santa Ana egy komplex, haladóbb kávé, különleges, az anaerob fermentált kávékra jellemző ízvilággal. A hosszan tartó anaerob erjesztés rendkívül intenzív csészeprofilt eredményez, amely boros, lédús és virágos. A csészében élénk málnalekvár, trópusi édességek és hosszan tartó étcsokoládés lecsengés várható. Mintha egy 80-90%-os kakaótartalmú, liofilizált málnás étcsokoládét szopogatna az ember. Az anaerob száraz feldolgozás: a szedés és a szeparálás után a kávét megmossák, majd 96 órán keresztül lezárt hordókban erjesztik. Ezt követően a szárító ládába kerül, ahol 35-40 Celsius-fokos hőmérsékleten 20 napon keresztül szárítják. Ha néhol megcsillan az olaj a kávén, vagy kinézetre sötétebbnek tűnnek bizonyos szemek, azaz anaerob feldolgozás miatt van, mivel a fermentálás alaposan megváltoztatja a kávé sejtszerkezetét és a szemek kémiáját. A kávé a first crack végén van kiengedve, az utolsó szemek még a hűtőrostélyon crackelnek - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Pall & Yotz kávépörkölő manufaktúra egy dologban biztosan dobogós helyet foglal el az országban: ennél kisebb ilyen típusú tevékenységet végző vállalkozás nemigen akad kis hazánkban. A téma iránti érdeklődés, a hobbi, az analizáló és kísérletező habitus együttese hívta életre, és a jelek szerint tartja is életben ezt a kis üzemet. A pörkölés egy 2 kg kapacitású gázos dobpörkölőn zajlik számítógépes kontrollal. A kis méret korlátozottá teszi a gyártási volument, az értékesítés kizárólag végfelhasználók felé történik, boltban, webshopokban, üzletekben nem kapható meg a termék. A vásárlói kör: főként magánszemélyek, néhány kávézó, étterem, valamint kávéfogyasztásra igényesebb irodai felhasználókból áll össze. A nagyjából fix szortiment felöleli a klasszikus olaszos vonalat éppúgy, mint néhány izgalmasabb single origin tételt, de csak oly mértékben, hogy a weboldalra tévedő ne vesszen el a kínálatban. A Kávékorzó tesztjére küldött második minta zsákbamacska volt számukra, jelöletlen tasakban. Ezúttal a single origin-ek közül választottam, mégpedig azt a tételt ami "kávés pályafutásom" elejének egyik meghatározó élménye volt, két okból is. Először a frissen bontott zsákból áradó zöld kávé illata vett le a lábamról - kár hogy ezt a vásárlók nem érezhetik - de az élmény csak fokozódott, mikor a pörkölés után megillatoltam a produktumot. Sosem felejtem el: " epres-milka, ezt valami őrület"...talán valami ilyesmi szaladt ki a számon. A kávé egy magas minőségű száraz/natural/ feldolgozású Etióp Yirgacheffe, az Aramo falu melletti feldolgozó állomásról. Pörkölése, mivel nem a szezonális és újhullámos kávépörkölők körét gazdagítom, kicsit inkább a "közérthetőség" jegyében zajlik. Ezen szegmens vásárlói szinte kizárólag magánszemélyek, a náluk fellelhető legkülönbözőbb kávés eszközökkel, kávézók nemigen mutattak érdeklődést nálam erre a vonalra. Érthető módon ők inkább a kifejezetten újhullámos és a szezonalitásra szakosodott pörkölők tételeiből választanak. Az előbb említett okok miatt a kávét én picit más profillal pörkölöm mintha 100%-ban a fajtára és termő területre jellemző ízjegyeket próbálnám előcsalni. Mindamellett hogy ezek markánsan jelen vannak, hangsúly van azon is hogy ne kelljen a készítés közben "esőtáncot járnia" a fogyasztónak. Így talán kicsit könnyebben elkészíthető otthon a tétel, az ízvilágban jobban jelen vannak a hagyományos kávés-mokkás jegyek, de semmiképp sem annyira hogy túlságosan "ráüljenek" a fajtajellegre. Jelen esetben ezek édes, virágos/jázmin/, trópusi gyümölcsökre, piros bogyósokra és fekete teára emlékeztető komplexitást mutatnak. Remélem hogy valamennyire ez megjelenik a tesztelő csapat csészéjében is - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Pall & Yotz kávépörkölő manufaktúra egy dologban biztosan dobogós helyet foglal el az országban: ennél kisebb ilyen típusú tevékenységet végző vállalkozás nemigen akad kis hazánkban. A téma iránti érdeklődés, a hobbi, az analizáló és kísérletező habitus együttese hívta életre, és a jelek szerint tartja is életben ezt a kis üzemet. A pörkölés egy 2 kg kapacitású gázos dobpörkölőn zajlik számítógépes kontrollal. A kis méret korlátozottá teszi a gyártási volument, az értékesítés kizárólag végfelhasználók felé történik, boltban, webshopokban, üzletekben nem kapható meg a termék. A vásárlói kör: főként magánszemélyek, néhány kávézó, étterem, valamint kávéfogyasztásra igényesebb irodai felhasználókból áll össze. A nagyjából fix szortiment felöleli a klasszikus olaszos vonalat éppúgy, mint néhány izgalmasabb single origin tételt, de csak oly mértékben, hogy a weboldalra tévedő ne vesszen el a kínálatban. Ez teljes mértékben a pörkölő igényeihez igazítva állt össze, az egész koncepció alapja az, hogy jómagam milyen típusú kávékat fogyasztok szívesen és azt milyen formában venném meg jó szájízzel. Az ok nagyon egyszerű: sem a kereskedelemhez, sem a marketinghez nemigen konyítok, így kénytelen vagyok arra hagyatkozni, hogy talán más is hasonló igényekkel bír e téren, tehát azt és úgy kínálom, amit magam is szívesen vennék vásárlóként. A Kávékorzó tesztjére küldött minta ezúttal a klasszikus olaszos ízvilág egyik 100% arabika blendje a szortimentből, ami szinte a kezdetektől fogva megtalálható ott Choco Madness néven. Közép- és dél-amerikai, valamint indonéz fajták keveréke, csokis, pörköltmagvas, pirított kenyérhéjra emlékeztető jegyek, enyhén fanyar kakaóporos lecsengéssel és egy kis sav gerincet is csempésztem az íz profilba, némi izgalom gyanánt. Hogy ez mennyire sikerült, azt a tesztelő csapat majd megírja, a vásárlóim zömének szerencsére ízlik - tudtuk meg a forgalmazótól.

12 éve pörgettem első kávéimat tökéletes íz-harmóniát keresve a következő céltudattal vezérelve: “A kávékeverék kialakító mester mutatja meg elsőként, mi a kávékultúra." Így belevágtam három arabika kávé házasításába, elméleti és gyakorlati próbák után megszületett cégérünknek megfelelően A Ház Kávéja, ami azóta is változatlan profillal és recepttel készül. Visszajelzések alapján ez a fekete erősebb az időnél - tudtuk meg a forgalmazótól.

Magyarország egyik első specialty kávépörkölőjeként a kezdetektől fogva kiemelt célunk, hogy kiváló minőségű, izgalmas kávékat mutassunk be, minél többet feltárva a cserjéktől a csészéig vezető hosszú útból. Ezért szeretjük elmesélni azoknak a gazdáknak a történetét, akikkel együtt dolgozunk, és hasznos tudást átadni vásárlóinknak a kávé feldolgozásával és elkészítésével kapcsolatban. Mindennapi életünk során fenntartható munkamódszerekkel és megoldásokkal igyekszünk a lehető legkisebbre csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. Mindemellett hiszünk a folyamatos tanulásban és a partnereinkkel közös fejlődésben, hogy a tudatos kávéimádóknak egyre élvezetesebb élményt nyújthassunk - tudtuk meg a forgalmazótól.