KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Roastopus 2018 tavaszán indult útjára, ekkor láttunk hozzá modern pörkölőüzemünk megvalósításához. Kínálatunk magas minőségi elvárások szerint gondosan szelektált, így csak a legjobb tételek jutnak el a kávéfogyasztókhoz, méghozzá frissen pörkölve. A minőség egyik alappillérének az állandóságot tartjuk, ehhez pedig a kávépörkölés teljes folyamatának alapos és folyamatos ellenőrzése szükséges. Ezért a zöldkávé beszerzéstől a pörkölésen át a csomagolásig minden egyes fázist magunk végzünk, a zöldkávé hűtött raktárban pihen, pörkölést követően kézzel válogatjuk át a szemeket, mindezzel biztosítva az állandó minőséget és kiszámíthatóságot. A kolumbiai Giraldo régióból származó, nedves feldolgozású kávénk már nem az ismerkedésről szól. Ez már egy kimondottan karakteres, izgalmas tétel. Ismerős lehet a név, ugyanis nem is oly rég volt, hogy erről a feldolgozó állomásról származó kávét kóstolhattatok tőlünk. Gondos munkájuknak köszönhetően a legutóbbi szüret is fantasztikusan sikerült, így nem volt kérdés, hogy ismét elhozzuk nektek - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Popol Vuh-ban, K 'ich 'e könyvében a falu neve Xolab ́aj, ami azt jelenti, hogy hely a kövek között. A falu 1433 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Az éghajlat többnyire szubtrópusi időjárás jellemzi. Területe 304 négyzetkilométer. A város arról ismert, hogy a híres guatemalai hagyomány a Palo Volador bölcsője. A Joyabajban található nedves malom a kávét pergamenné alakítja át, amelyet a Joyabajban található száraz malomba FECCEG quetzaltenangói szárazmalmába szállítanak. A természetes kávét nedves malomban dolgozzák fel, a cseresznyekávét üvegházszerű szerkezetekben helyezik el, amelyeket egy speciális átlátszó műanyaggal borítanak, amely átengedi a napsugarakat és ez lehetővé teszi a kávé természetes száradását. Ez egy száraz feldolgozású édes kávé, mangóra emlékeztető trópusi jegyekkel, valamint mazsolával. Összetett, teljes, édes, jó testtel és közepesen magas savassággal - tudtuk meg a forgalmazótól.

Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos, és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név, így lett Red Baggies. Ez egy mosott eljárással feldolgozott, single origin panamai kávé, amely specialty minősítést kapott. Rumos, mazsolás, melaszos ízjegyekkel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Santa Bárbara különböző minőségű, mikroklímájú, vulkanikus talajú, tökéletes tengerszint feletti magasságú földet kínált. Mr. Echevarría egy szerény gazdasággal kezdte, és az évek során folyamatosan növelte a termelési kapacitást. A Santa Bárbara nevű főgazdaság jelenleg 350 hektáros. Jelenleg Echevarría úr három fiával, Nicolás-szal, Camilóval és Pedro Miguellel, valamint 1000 kávétermesztés iránt elkötelezett dolgozóval együtt irányítja a céget. A termesztési magasság 1650 méter, ez a magas tengerszint feletti magasság miatt a kávé tovább érlelődik, ami sűrűbb és gazdagabb babokat eredményez. A szelektív betakarítás a legösszetettebb része a jó csészeminőségű kávé előállításának, ezért itt csak teljesen érett kávészemeket szedik le. Ez a filozófia kiváló minőségű eredményeket hozott.Az erjesztési folyamat során a tartályok pH-értékét és hőmérsékletét mérik az eredmény ellenőrzése és garantálása érdekében. És nem hagyható figyelmen kívül több mint 40, különböző fermentációs technikával végzett kísérletünk, ennek köszönhetően egy új technikát valósítanak meg, amely két fermentációs folyamatot ötvöz, az egyiket a pépesítés előtt, a másikat pedig azután. Az eredmény egy édes ízekben gazdag kávé. Kiváló illatú, kakaós kávé; Ízben édes és virágos jegyek jelennek meg, testes és közepes savakkal; Ez egy kerek és édes kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Az Ethicoffee kft-t 2020ban alapítottuk. Lemma Benjámin és Zewde András, mind a ketten félig etióp, félig magyar kávéimádóként azt szerettük volna elérni, hogy a kávén keresztül közelebb hozzuk a kávé hazájának kultúráját, a magyar kávékedvelők szívéhez. Az alapítás előtt is, de az óta még sűrűbben, járunk Etiópia kávéföldjeire. Az utazások során megismertük a termelés módszereit a termelők kultúráját, életvitelét, és a kihívásait, amelyekkel nap mint nap szembe néznek. Létjogosultságunkat az is alátámasztotta, hogy az etióp kávéipar az elmúlt években liberalizálódott oly módon, hogy akár egy kiszemelt farmer kávéját teljesen lekövethetően tudjuk beszerezni anélkül, hogy az összekeveredne mások kávéjával. A pörkölt kávéinkat, azzal a vízióval kezdtük el pörkölni és csomagolni, hogy bemutassuk a különböző régiók nyújtotta legeltérőbb etióp kávékat. Az Yirgacheffe Bukisakávénk mosott eljárással készült. A fő ízjegyei a csokoládé és jázmin. Ezt a kávét elsősorban eszpresszónakajánljuk, de omni-roast pörkölése miatt filterben is megállja a helyét - tudtuk meg a forgalmazótól.