KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Az Ethicoffee kft-t 2020ban alapítottuk. Lemma Benjámin és Zewde András, mind a ketten félig etióp, félig magyar kávéimádóként azt szerettük volna elérni, hogy a kávén keresztül közelebb hozzuk a kávé hazájának kultúráját, a magyar kávékedvelők szívéhez. Az alapítás előtt is, de az óta még sűrűbben, járunk Etiópia kávéföldjeire. Az utazások során megismertük a termelés módszereit a termelők kultúráját, életvitelét, és a kihívásait, amelyekkel nap mint nap szembe néznek. Létjogosultságunkat az is alátámasztotta, hogy az etióp kávéipar az elmúlt években liberalizálódott oly módon, hogy akár egy kiszemelt farmer kávéját teljesen lekövethetően tudjuk beszerezni anélkül, hogy az összekeveredne mások kávéjával. A pörkölt kávéinkat, azzal a vízióval kezdtük el pörkölni és csomagolni, hogy bemutassuk a különböző régiók nyújtotta legeltérőbb etióp kávékat. A Guji Hambella Buliye kávénk száraz eljárással készült. Ízjegyei a datolya, kajszibarack, és áfonya. Ezt a kávét inkább filternek ajánljuk, de omni-roastként presszóba is érdemes kipróbálni - tudtuk meg a forgalmazótól.

KTRL (kənˈtrōl, kontrol): a Kontakt kávézó és Roland, a pörkölő, neveinek mozaikszava. A kávé, a termesztéstől a pörkölésen át egészen a végső ital elkészítéséig, a folyamat kézben tartásáról szól. Igyekszünk egyre több ilyen változót kontrollálni, hogy egyszerűbbé tegyük egy nagyszerű csésze kávé elkészítését, minden alkalommal. Célunk, hogy bármilyen elkészítési módhoz kiváló kávét biztosítsunk, így minden kávénkat “omni roast” profillal pörköljük, tehát filterre és espressora is ajánljuk. Hiszünk abban, hogy a specialty kávé komplex kell, hogy legyen, de nem komplikált, ahhoz, hogy ez válhasson a kávézás új mércéjévé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Cepro Yanesha Peru központi hegyvonulatából származik. A Yanesha egy etnikai csoport a hegyekben. Védett, árnyékos otthonaikban élnek, szokatlan kapcsolatot ápolva földdel. Elkötelezettségük, megalkotni egy finom, aromás kávét csipetnyi karamellel. Az ültetvény 1550-1850 m tengerszint feletti magasságban terül el, amely kiválóan alkalmas biokávé termesztésre. Eredményül egy kiváló minőségű biokávé kapnak, melyben a trágyázást mellőzik. A cserje tápanyagdúsításához csak kizárólag szerves pépet, a kávéfeldolgozás során keletkező hulladékterméket használják fel. Reméljük sikerül felfedezni a diót és a csipetnyi karamellt a csészében - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Mansa Experimental nevét arról a dél-etiópiai körzetről kapta, ahol a kávét termesztik. A tétel 65-85 termelő kávéjából áll össze, akiknek a jellemzően 3-5 hektáros farmjai 1900-2200 méteres tengerszint feletti magasságban, agyagos talajon helyezkednek el. A kávét félárnyékban termesztik más növényekkel, például enset (hamis banán), kukorica és borsó mellett. Az állomásra történő beszállítás után csak az érett vörös cseresznyét választják ki feldolgozásra. Abiyot Boru, az állomás tulajdonosa szigorú minőségi és környezetvédelmi politikát követ – például a folyamat melléktermékeit trágyaként használja fel, és ezt visszaosztja a gazdáknak, valamint gondoskodik az egyéb maradékanyagok megfelelő ártalmatlanításáról. A tulajdonosként eltöltött két év alatt felügyelte a szárítóágyak és a raktári szolgáltatás bővítését, valamint olyan szociális munkálatokba kezdett, mint az útépítés és a termesztők számára a betakarítás előtt nyújtott hitel szolgáltatás. A tervek között szerepel az itteni műveletek javítása és bővítése, valamint különböző feldolgozási technikák kikísérletezése és alkalmazása - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Finca La Bendicion a Dipilto-Jalapa hegységben található, a Nueva Segovia megyétől északkeletre, és körülbelül 1300 méter magasan fekszik. Összességében a gazdaság 252 hektáros, és körülbelül 105 hektár kávét ültetnek rajta. A Finca La Bendición laza, homokos talajú, bőséges humuszú, éves csapadékmennyisége 1400 és 1600 mm között van. Ezenkívül a gazdaság biodiverzív faunával és flórával rendelkezik, rengeteg széles levelű fával és tűlevelű fajjal. Mindez együttesen optimális kávétermesztési körülményeket teremt. Az ebben a gazdaságban feldolgozott minden tétel gondozása és feldolgozása felülmúlhatatlan, minden szakaszban körültekintő részletességgel, kezdve az optimális cseresznyeszedéssel. A megmosott kávéket 20-25 napig, a mézeset 20-25 napig, a naturált 30-35 napig szárítják! A gazdaság Luis Alberto tulajdonában van, egy családi vállalkozás része, amely négy generáció óta termeszt kávét. Lánya, aki segít az üzletben, az ötödik generációt nyitja meg. Luis és családja 2007-ben kezdett részt venni a Cup Of Excellence megmérettetéseken, ahol 2018-ban felért a csúcsra, hiszen 91,80 pontos kávéjukkal az 1. helyet szerezték meg - tudtuk meg a forgalmazótól.