KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

molinari espresso kávétesztA Molinari Oro után, most a Molinari Espresso kerül a kóstolós csészékbe. A Molinari kifejezetten eszpresszóhoz készített keveréke, magasabb robuszta aránnyal, amely jelen esetben 20% (80%A/20%R). Ezüstös, szelepes csomagolása is sugallja ezt az eszpresszós érzetet. Árban nagyon közel van a nagytestvérhez, az Oro-hoz. A Molinari Espresso is kapható 500g-os kiszerelésben is (természetesen a nagyobbak is elérhetőek), ami otthoni felhasználás esetén célszerűbb választás, hacsak nem az összes szomszéd nálunk kávézik. Nézzük, hogy tesztcsapatunk milyenre értékelte a Molinari keverékét.

molinari caffé kávétesztÚjévi első kávétesztünk alanya a sokak körében népszerű Molinari kávék közül került ki, mégpedig nem más mint a Molinari Oro. A kávékeverék 90% arabica és 10% robusta arányú. Megtudtuk, hogy kapható félkilós kiszerelésben is, melynek ára pont fele a kilósnak, így otthonra ideális választás lehet. A forgalmazó weboldala szerint: tökéletes keveréke a világ legjobb kávéinak, összekeverhetetlenül testes, aromás krémes kávé, azoknak akik a legjobbhoz szoktak. Lássuk, hogy mennyire állja meg a helyét az állítás, vagy csupán egy üres marketing frázis marad?

tonino lamborghini classic kávétesztA Tonino Lamborghini kávé 80 % arabica, 20 % robusta tartalmú kávészemekből áll. Öt helyről származnak: az arabica: Brazilia, Közép Amerika, Etiópia, míg a robusta szemek: India és Java területéről. Tíz különböző típusú kávé keveréke, melyet 1200-1600 méterrel a tengerszint felett termelnek. A termelés során olyan „fazende”(ültetvény)-ről származó kávészemeket használnak, melyek művelése során nem alkalmaztak kártevők elleni vegyszereket.
Nagyon lényeges a Lamborghininél, hogy a kávészemeket kézzel szedik, szedés közben az ágak végén nőtt kávészemeket részesítik előnyben, majd természetes módon 20 napig szárítják.
Szárítás után- hogy állandó minőséget tudjanak adni-, fontos a szemek pörkölésében az idő és a hőfok. Pörkölés során mintavételezéssel mérik a páratartalom szintjét, melyet meleg levegő befújásával semlegesítenek. Ezt a meleg levegőt a szemek között finoman és lassan áramoltatják egy meghatározott ideig. Így a pörkölési idő hosszabb, de a végeredmény egy sokkal magasabb minőséget és színvilágot eredményez.
Ezután egy fontos eljárás következik, mégpedig a kávészemek hűtése, melyet 4 perc alatt hajtanak végre. Ennyi idő alatt hűlnek le a kávészemek 210 C fokról.
A pörkölés után egy ventilátorral továbbítják a szemeket a válogatógép felé, mely egyesével leméri szemeket. Amely szem nem üti meg a 0,3 grammos szintet, az nem kerül felhasználásra.
Ezután a kávészemek 5-6 napra egy érlelő tartályba kerülnek. Csomagolás előtt egy befejező gőzölésen esnek át. Ezután vagy 1 kg-os aromazáró, de lélegeztető szeleppel ellátott csomagolásba kerülnek a kávészemek, ami közvetlenül a darálóba önthető; vagy pedig a teljesen zárt professzionális gasztronómiai felhasználásra ajánlott 3 kg-os alumínium tartályba kerülnek, mely egy speciális közdarabbal közvetlenül, a darálótartály kiiktatásával a darálóra van csatlakoztatva.
Így ezzel a technológiával az aromaveszteséget szinte teljesen ki lehet zárni, tudtuk meg a forgalmazótól.

mokambo argento kávé tesztA Caffè MoKambo egy hosszú és figyelemre méltó történettel rendelkező vállalat. A céget 1972 elején alapították, mikor a két testvér Camillo és Vincenzo Di Nisio, akinek miután baristaként dolgoztak és megtanulták, hogy hogyan lehet a legjobb módon eszpresszót főzni, úgy döntöttek, hogy nyitnak egy kicsi kávépörkölőt az ősi városban, Chieti-ben, amely a zöld hegyek és a kék színű Abruzzese tenger között terült el. Ma a céget még mindig a két alapítótestvér vezeti, folytatva azon hagyományukat, hogy egy kiváló terméket készítsenek, amely a kézműves termelést ötvözvi a legkorszerűbb technológiával.

pascucci caffé extra bar mild teszt1935-ben Mario Pascucci folytatja apja üzletét és megnyitja a család első boltját Montecerignonéban. Marioval a kis élelmiszerüzem kinövi magát. A kávé főszereplője ezen időszak fejlődésének, amit csak a második világháború fékez meg. Az 50-es években Alberto Pascucci elhatározza, hogy iparosítja a kávépörkölést és megalapítja az első gyártórészleget. 1963-ban üzembe helyezi a direktlángos pörkölőgépet, hogy minél homogénebb alapanyagot hozzon létre az eszpresszókávéhoz. 1975-től a Pascucci Café már csak az eszpresszóval foglalkozik, az egyéb élelmiszerkereskedelem megszűnik, egyetlen cél van immár a minőségi kávé. Amikor a termelés módját eldöntötték, a vendéglátóipari egységek (hotelek, éttermek, kávézók) eladási csatornáját választották a magas minőségű keverékek előállításával együtt. A Pascucci cég számára mindig is fontos volt, hogy értékessé tegye a saját hagyományos eszpresszóját, keresve azokat a megoldásokat, amelyekkel a holnap számára is élővé tehetik azt. Kisebb és nagyobb változtatásokat hajtott végre e tradícionális termék korszerűbbé tétele végett. Megszületett a hagyományos ízvilágú "miscela classic" mellett a "miscela bar mild", mely egyesíti az erőteljes és természetességben gazdag arabicat a mosott, lágyabb arabica kávéval és a "miscela golden", mely megújulást jelent az eszpresszó ízében. Az édes keverékek összeállításával meghódította az ízekre jobban odafigyelő közönséget, mint például a fiatalok és a nők. A lágyabb keverékekkel az ízek világában jártasabb publikumnál aratott sikert.