KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

 A Caffè Tommaseo a legrégebbi kávézó, amely még mindig működik Trieszt városában. Az 1830-ban nyílt kávézó a trieszti irredentista mozgalom egyik központja volt, és ma is trieszti kereskedők, művészek és értelmiségiek találkozóhelye. A kávézó a Niccolò Tommaseo téren található, az úgynevezett új város (Borgo Teresiano) vízpartján. Nevét a padovai tulajdonostól, Tommaso Marcato-tól kapta, de később a dalmát nyelvész, író és hazafi tiszteletére Tommaseo névre keresztelték. 1848-ban a kávéház a nemzeti mozgalom központja lett, innen indult az olasz szabadság iránti lelkesedés lángja. 1830-ban Paduan Tomaso Marcato megnyitotta a Caffè Tomaso-t az épület földszintjén. Marcato kávézóját Michael Thonet által készített székekkel és belga fali tükrökkel díszítette; a freskói díszítést Giuseppe Gatterivel (1799-1878) készítette. A kávézó hamarosan kereskedők, művészek és más értelmiségiek kedvelt találkozóhelyévé vált. Elsőként mutatta be Triesztben a fagylalt készítés hagyományát. 1844-ben bevezették a gázvilágítást is, amely akkoriban a technológia élvonalának számított. 1882-ben Ferenc József császár Trieszti látogatást tervezett a Habsburg-fennhatóság 500. évfordulójának megünneplése keretében. Bár a város elnyerte a „leghűségesebb város” megtisztelő címét, mert nem vett részt az 1840-es évek forradalmaiban, a város ennek ellenére melegágya volt az olasz irredentistáknak. Guglielmo Oberdan merényletet tervezett a császár ellen, a trieszti irredentista mozgalom csúcsán. Oberdan-t az osztrák bíróság letartóztatta és akasztásra ítélte majd kivégezték. A kávézó nevét, félve az osztrák-magyar hatóságok reakciójától Caffè Tommaso-ra változtatták. Csak akkor, amikor az első olasz csapatok 1918. november 3-án Trieszt Audace mólójánál partraszálltak, és egyesítették a várost Olaszországgal, újra Caffè Tommaseo-nak nevezték el. 1954. április 7-én az épületet hivatalosan történelmi és művészeti műemlékké nyilvánították. 1984-1986-ban az épületet a Generali biztosítótársaság, míg 1997-ben a kávéház új tulajdonosa a belső helyiségeket teljesen felújította és a bécsi kávézó eredeti hagyományainak megfelelően rendezte be. Az eredeti belső dekoráció nagyrészt ma is látható - tudtuk meg a forgalmazótól.

 Ez a Scoperto kávé egy single origin, 100% arabika, a Brazil Minas Gerais –Samba lot tételekből készült. Ízprofilja: krémesen testes, kakaós, mogyorós, karamellás ízjegyekkel. Brazília a világ vezető kávétermelő országaként méltán ismert klasszikus, karakteres, édes-csokoládés ízvilágú kávéiról. A Minas Gerais régió Brazília leggazdagabb kávétermelő vidéke, nemcsak szerencsés elhelyezkedése, hanem fenntartható törekvéseinek köszönhetően is. Több kávés civil összefogás, kis gazdaságok és remek újítások találhatóak a vidéken – mindamellett a legzamatosabb, édesebb kávék is innen érkeznek. A specialty kávéra mutatkozó nagy igény hozta a legnagyobb minőségi változást is. A leválogatott szemeket folyamatos ellenőrzések mellett dolgozzák fel. A Samba tétel egy igazi klasszikus. Úgynevezett száraz eljárással készülnek, melynek lényege, hogy a szemek, a gyümölcshéjban a napon száradnak, amíg el nem érik a meghatározott nedvességtartalmat (11-13%). A folyamat során a gyümölcshúsban levő cukrok fermentálódnak, mely meghatározza a kávé végső ízvilágát: egy kimondottan telt, testes csésze espresso, karamellás édességgel, mogyoró és barnacukor ízjegyeivel - tudtuk meg a forgalmazótól.

 A coffeein-nél az egyetlen célunk, hogy a kávéfogyasztók csészéibe jó minőségű, frissen pörkölt kávé kerüljön. Mivel mi magunk is nagy kávéfogyasztók vagyunk ezért a munkánk a szenvedélyünk. Kedvenc időtöltésünk a kínálatunkba bekerülő kávék kiválasztása és pörkölési görbéjének megalkotása. Kávéink Grade 1 és Speciality grade minősítésűek. A speciality grade szekcióban található kávéinkat 1-2 havonta változtatjuk, amelyeket világosan és sötéten is pörkölünk. Az állandó kínálatunkban szereplő világosan pörkölt Kenya Kirinyaga, a Kirinyaga térségben található Mount Kenya nemzeti parkban termett 1600 -1900 m tengerszint feletti magasságban. A kávé a kenyai kávéknál megszokott nedves módszerrel van feldolgozva, amelyet 36 órás fermentáció követett. Ízében a bogyós gyümölcs édes tónusai dominálnak. A kávé fogyasztását különböző alternatív elkészítési módszereken keresztül ajánljuk, de nagyszerű a belőle készített gyümölcsös eszpresszó is - tudtuk meg a forgalmazótól.

 A coffeein-nél az egyetlen célunk, hogy a kávéfogyasztók csészéibe jó minőségű, frissen pörkölt kávé kerüljön. Mivel mi magunk is nagy kávéfogyasztók vagyunk ezért a munkánk a szenvedélyünk. Kedvenc időtöltésünk a kínálatunkba bekerülő kávék kiválasztása és pörkölési görbéjének megalkotása. Kávéink Grade 1 és Speciality grade minősítésűek. A speciality grade szekcióban található kávéinkat 1-2 havonta változtatjuk, amelyeket világosan és sötéten is pörkölünk. Az újhullámos kávézás terjedésével a COFFEEIN Espresso Moderna kávékeverékünkkel igyekszünk tükrözni a frissen pörkölt kávé világának legmodernebb trendjeit. A kávékeveréket 2 fajta arabika kávé alkotja, amelyeknél City plus pörkölést választottunk. Célunk egy édes, csokoládés és lédús keverék megalkotása volt, amely különböző tónusokkal és ízekkel játszik - tudtuk meg a forgalmazótól.

 Pörkölő partnerünk, a katalán Cafés Cornellá új, különböző pörkölési profilú és összetételű kávéit 2020. januárja óta forgalmazzuk Magyarországon. Az új 10 fajta kávé közt megtalálható klasszikus olaszos pörkölésű kávéblend és területszelektált specialty kávé is. Közülük is az egyik nagy kedvencünk a Cafés Cornellá 83 ECO kávé, amely enyhe (francia) pörkölésű, öko minősítésű 100% arabica kávéblend. Perui, kolumbiai és nicaraguai kávé található benne. Elsősorban prémium partnereinknek ajánljuk, azok közül is azoknak, akik nyitottak a területszelektált kávék iránt, de alapvetően klasszikus ízvilágot szeretnének a vendégeiknek kínálni. Azt gondoljuk, hogy ez a kávé egy jó átmenetet képez a két ízlésvilág közt. Ezen kívül az öko minősítés is fontos, melynek célja a természet megóvása és a kávétermelésben résztvevő talaj termékenységének fenntartása. Sűrű, hosszan tartó test, mogyoróbarna crema jellemzi. Földimogyoró és édesgyökér aromák fedezhetőek fel benne. Mi úgy tapasztaltuk, hogy jól áll neki az alacsonyabb hőfok, de kíváncsian várjuk a teszt eredményeit, és a véleményeket - tudtuk meg a forgalmazótól.