- Kávékorzó tesztcsapat
- Kávékóstoló szemeskávé tesztek
Tonino Lamborghini Classic kávéteszt
A Tonino Lamborghini kávé 80 % arabica, 20 % robusta tartalmú kávészemekből áll. Öt helyről származnak: az arabica: Brazilia, Közép Amerika, Etiópia, míg a robusta szemek: India és Java területéről. Tíz különböző típusú kávé keveréke, melyet 1200-1600 méterrel a tengerszint felett termelnek. A termelés során olyan „fazende”(ültetvény)-ről származó kávészemeket használnak, melyek művelése során nem alkalmaztak kártevők elleni vegyszereket.
Nagyon lényeges a Lamborghininél, hogy a kávészemeket kézzel szedik, szedés közben az ágak végén nőtt kávészemeket részesítik előnyben, majd természetes módon 20 napig szárítják.
Szárítás után- hogy állandó minőséget tudjanak adni-, fontos a szemek pörkölésében az idő és a hőfok. Pörkölés során mintavételezéssel mérik a páratartalom szintjét, melyet meleg levegő befújásával semlegesítenek. Ezt a meleg levegőt a szemek között finoman és lassan áramoltatják egy meghatározott ideig. Így a pörkölési idő hosszabb, de a végeredmény egy sokkal magasabb minőséget és színvilágot eredményez.
Ezután egy fontos eljárás következik, mégpedig a kávészemek hűtése, melyet 4 perc alatt hajtanak végre. Ennyi idő alatt hűlnek le a kávészemek 210 C fokról.
A pörkölés után egy ventilátorral továbbítják a szemeket a válogatógép felé, mely egyesével leméri szemeket. Amely szem nem üti meg a 0,3 grammos szintet, az nem kerül felhasználásra.
Ezután a kávészemek 5-6 napra egy érlelő tartályba kerülnek. Csomagolás előtt egy befejező gőzölésen esnek át. Ezután vagy 1 kg-os aromazáró, de lélegeztető szeleppel ellátott csomagolásba kerülnek a kávészemek, ami közvetlenül a darálóba önthető; vagy pedig a teljesen zárt professzionális gasztronómiai felhasználásra ajánlott 3 kg-os alumínium tartályba kerülnek, mely egy speciális közdarabbal közvetlenül, a darálótartály kiiktatásával a darálóra van csatlakoztatva.
Így ezzel a technológiával az aromaveszteséget szinte teljesen ki lehet zárni, tudtuk meg a forgalmazótól.