KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mexico SHG Organic Arabica + Uganda Robusta blend. A Selection egy kis kiszerelésű kézműves kávé, ami egy érdekes átmenet ízjegyeit tekintve a klasszikus olasz blendek és az utóbbi években felkapott világosabb pörkölésű kávék között. Mérsékelt savtartalmú kávé, enyhén bársonyos lecsengéssel. A mogyoró és zöld alma friss íze a csokoládé és aszalt gyömölcsök édességével - tudtuk meg a forgalmazótól.

A dél-olaszországi székhelyű márka a megalakulása óta mindig a minőség folyamatos keresésére irányult, kezdve Dél-Amerika, Közép- és Karib-Amerika, Afrika és Ázsia főbb termelő országaiból a legjobb Arabica és Robusta kávék kiválasztásával. A Caffé Domenico Gioia Srl az elsők között volt Dél-Olaszországban, amely papírhüvelyeket gyártott, 1998-ban pedig egyik alapító tagja lett az ESE Konzorciumnak, segítségükkel születhetett meg az E.S.E. szabvány, a kávépárnás rendszer. A Gioia Classic elképesztő illatának és karakteres ízvilágának köszönhetően 2020-ban elnyerte a Superior Taste Award díjat, mely garantálja a minőségi kávéélményt. Az 60% Arabica és 40% Robusta kávé keveréke egy Nápolyi espesso élményét hozza otthonunkba. A népszerű Caffé Gioia márka egyet jelent a megbízható minőséggel és a kávéfogyasztás élmény-jellegénél történő megfogásával. Legyen szó a reggeli gőzölgő feketéről, a délutáni cappuccino fogyasztásáról, vagy egy kifejezetten felpörgető ristretto elfogyasztásáról, a márka Classic kávéja kiválóan megállja a helyét. A kávékeverék elérhető; szemes kávé, őrölt kávé, kávépárna, és kávékapszula kivitelben is, legyen az Nespresso kompatibilis kapszula, Dolce Gusto kompatibilis kapszula, vagy Lavazza Espresso Point kompatibilis kapszula - tudtuk meg a forgalmazótól.

A One Eleven nem csupán egy specialty kávépörkölő, hanem egy egyedi koncepció, kreatív tudással és őszinte szakmai hitvallással ötvözve. Hisszük, hogy erősségünk az ízekkel és emberekkel való kapcsolatunkban rejlik, ami a legjobb kombináció a tökéletes kávé megalkotásához. Essential kávé kategóriába sorolt specialty tételeinket, azoknak ajánljuk, akik szeretik a kiegyensúlyozott, tradícionális ízvilágú kávékat. Specialty kávéink alapanyagai csak olyan helyről érkeznek hozzánk, ahol a farmerek a minőségorientált értékteremtés hívei, és a fenntartható gazdálkodás elve szerves része a kávéfarm életének és munkásságának. Minden általunk pörkölt kávé esetében törekszünk a tökéletes fajtára és feldolgozásra jellemző íz és aroma kiemelésére, melyet hosszas szakmai profilozás és tesztelés által érünk el. A Kínában előállított kávé nagy része a nyugat-kínai Yunnan tartományból származik. A kulcsszereplők a helyi kis- és közepes méretű farmerek, akiket a Pu’er Dry Mill tapasztalt csapata támogat. A szakértők elkötelezettek amellett, hogy a farmerek a magas minőségű kávét termesszenek, cserébe fair trade szellemét szem előtt tartva, a farmerek érdekeit képviselik a piacon.Kínában úgy tartják, hogy KongQue, azaz páva szerencsét hoz azoknak a családoknak, akiknek a földjén fészkel. Ez a tétel Yunnan régióból érkezett, ami egy viszonylag új terület a specialty kávék termesztésére, hihetetlen lehetőségekkel. A legtöbb ember – még a kávészakértők is – nem találkozott még yunnani kávéval, így örömünkre szolgál, hogy valami egészen újat mutathatunk be vásárlóinknak - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Maran kávémárkával legfőbb küldetésünk, hogy a hazai kávékultúrát magasabb szintre emeljük a vendéglátóiparban és az otthoni konyhákban egyaránt, ezért tevékenységünk sokrétű. Kizárólag a legjobb minőségű specialty kávékat és a legkiválóbb kávékészítő eszközöket forgalmazzuk mind professzionális, mind otthoni felhasználásra. A kiváló alapanyagok és eszközök mellett azonban megfelelő tudásra is szükség van ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki minden csészéből, ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy tudásunk átadásával edukáljuk vásárlóinkat és partnereinket. A kávézók és éttermek mellett az otthoni fogyasztóink elégedettségére és támogatására is különösen nagy hangsúlyt fektetünk, ezért hoztuk létre a Maran Coffee Club zárt Facebook csoportot, valamint a sokféle témát feldolgozó edukációs anyagainkat, aminek segítségével vásárlóink megtanulhatják, hogyan érjenek el kávézói minőséget otthon is a megfelelő eszközökkel, kávéval és tudással. 2019-ben nyitottuk meg kávézónkat, ahol személyesen hozzuk testközelbe mindenkinek a specialty kávék kultúráját és izgalmas világát, amit különleges brunch kínálattal, süteményekkel és szezonálisan változó étlappal egészítettünk ki, hogy teljes körű, maximális kulináris élményt nyújthassunk vendégeinknek. A Santa Ana egy komplex, haladóbb kávé, különleges, az anaerob fermentált kávékra jellemző ízvilággal. A hosszan tartó anaerob erjesztés rendkívül intenzív csészeprofilt eredményez, amely boros, lédús és virágos. A csészében élénk málnalekvár, trópusi édességek és hosszan tartó étcsokoládés lecsengés várható. Mintha egy 80-90%-os kakaótartalmú, liofilizált málnás étcsokoládét szopogatna az ember. Az anaerob száraz feldolgozás: a szedés és a szeparálás után a kávét megmossák, majd 96 órán keresztül lezárt hordókban erjesztik. Ezt követően a szárító ládába kerül, ahol 35-40 Celsius-fokos hőmérsékleten 20 napon keresztül szárítják. Ha néhol megcsillan az olaj a kávén, vagy kinézetre sötétebbnek tűnnek bizonyos szemek, azaz anaerob feldolgozás miatt van, mivel a fermentálás alaposan megváltoztatja a kávé sejtszerkezetét és a szemek kémiáját. A kávé a first crack végén van kiengedve, az utolsó szemek még a hűtőrostélyon crackelnek - tudtuk meg a forgalmazótól.

A Pall & Yotz kávépörkölő manufaktúra egy dologban biztosan dobogós helyet foglal el az országban: ennél kisebb ilyen típusú tevékenységet végző vállalkozás nemigen akad kis hazánkban. A téma iránti érdeklődés, a hobbi, az analizáló és kísérletező habitus együttese hívta életre, és a jelek szerint tartja is életben ezt a kis üzemet. A pörkölés egy 2 kg kapacitású gázos dobpörkölőn zajlik számítógépes kontrollal. A kis méret korlátozottá teszi a gyártási volument, az értékesítés kizárólag végfelhasználók felé történik, boltban, webshopokban, üzletekben nem kapható meg a termék. A vásárlói kör: főként magánszemélyek, néhány kávézó, étterem, valamint kávéfogyasztásra igényesebb irodai felhasználókból áll össze. A nagyjából fix szortiment felöleli a klasszikus olaszos vonalat éppúgy, mint néhány izgalmasabb single origin tételt, de csak oly mértékben, hogy a weboldalra tévedő ne vesszen el a kínálatban. A Kávékorzó tesztjére küldött második minta zsákbamacska volt számukra, jelöletlen tasakban. Ezúttal a single origin-ek közül választottam, mégpedig azt a tételt ami "kávés pályafutásom" elejének egyik meghatározó élménye volt, két okból is. Először a frissen bontott zsákból áradó zöld kávé illata vett le a lábamról - kár hogy ezt a vásárlók nem érezhetik - de az élmény csak fokozódott, mikor a pörkölés után megillatoltam a produktumot. Sosem felejtem el: " epres-milka, ezt valami őrület"...talán valami ilyesmi szaladt ki a számon. A kávé egy magas minőségű száraz/natural/ feldolgozású Etióp Yirgacheffe, az Aramo falu melletti feldolgozó állomásról. Pörkölése, mivel nem a szezonális és újhullámos kávépörkölők körét gazdagítom, kicsit inkább a "közérthetőség" jegyében zajlik. Ezen szegmens vásárlói szinte kizárólag magánszemélyek, a náluk fellelhető legkülönbözőbb kávés eszközökkel, kávézók nemigen mutattak érdeklődést nálam erre a vonalra. Érthető módon ők inkább a kifejezetten újhullámos és a szezonalitásra szakosodott pörkölők tételeiből választanak. Az előbb említett okok miatt a kávét én picit más profillal pörkölöm mintha 100%-ban a fajtára és termő területre jellemző ízjegyeket próbálnám előcsalni. Mindamellett hogy ezek markánsan jelen vannak, hangsúly van azon is hogy ne kelljen a készítés közben "esőtáncot járnia" a fogyasztónak. Így talán kicsit könnyebben elkészíthető otthon a tétel, az ízvilágban jobban jelen vannak a hagyományos kávés-mokkás jegyek, de semmiképp sem annyira hogy túlságosan "ráüljenek" a fajtajellegre. Jelen esetben ezek édes, virágos/jázmin/, trópusi gyümölcsökre, piros bogyósokra és fekete teára emlékeztető komplexitást mutatnak. Remélem hogy valamennyire ez megjelenik a tesztelő csapat csészéjében is - tudtuk meg a forgalmazótól.