Menu

Kávékészítési eszközök bemutatása, használati tanácsok

Török kávé - Dzsezva

 • Írta: Józsa János
 • Kategória: Útmutatók
 • Találatok: 17184
török kávé készítés A kávéfőzés ma is valóságos szertartás a török konyhában, rendszerint az a családtag végzi el, akinek a legtöbb érzéke van hozzá. A gondos pörkölés után, amikor a kávészemek fényesek, harmatosak, tiszta abroszra öntik és letakarják. A pörkölt kávét hengeralakú kézi kávéőrlőben (kahve degirmeni) kétszer-háromszor is átdarálják, amíg a kívánt finomságot el nem éri.
Bővebben: Török kávé - Dzsezva

Cupping - kávékóstolás

 • Írta: Horváth Lajos
 • Kategória: Útmutatók
 • Találatok: 12097
cupping kávékóstolásA kávé kóstolása vagy angol nyelven cupping a különböző kávék érzékszervi vizsgálatát jelenti illat, íz, esetleges hibák szempontjából. Akár csak úgy otthon magunkat szórakoztatva vagy hivatásszerűen is könnyedén elvégezhető. Az eljárás nagy előnye, hogy sok különböző kóstolásra szánt mintát mindenféle technikai eszközök nélkül (eszpresszó és/vagy különböző készítési módok), a lehető legegyszerűbben forró víz felöntésével el lehet végezni. Egyszerű, gyorsan kivitelezhető és ami a legfontosabb, azonos körülmények között tudunk akár több tíz mintát is megvizsgálni egymáshoz viszonyítva, kihagyva a gépesített és/vagy nagy odafigyelést igénylő technikákat, ahol sok minden múlhat még a végeredményben.
Bővebben: Cupping - kávékóstolás

Chemex használati útmutató

 • Írta: Józsa János
 • Kategória: Útmutatók
 • Találatok: 7649
chemex kávékészítő edényA Chemex kávékészítés egy rendkívül egyszerű egyszerű eljárás, amely drip, vagyis csöpögtetős módszeren alapul. Az átlátszó üvegedény felső, szűkülő részébe kell elhelyezni a megfelelően előkészített papírfiltert. Ebbe kerül a kávé, amire ráöntjük a vizet, amely áthalad az őrölt kávén, és lecsöpög az üveg alsó részébe.
Az előny itt is az a gépi hosszúkávé készítéssel szemben, hogy a készítő több ponton is be tud avatkozni a folyamatba (vízhőfok, előáztatás...stb)

Bővebben: Chemex használati útmutató

Ízletes és látványos: a szifonos kávéfőző bemutatása

 • Írta: Horváth Lajos
 • Kategória: Útmutatók
 • Találatok: 15010

kávékészítés szifonnal, szifon bár A következő cikkben ismét egy hosszúkávé készítő eszközt, a szifon kávéfőzőt mutatjuk be az olvasóknak. Ezt a régóta alkalmazott eszközt máig az egyik legjobb hosszúkávé készítési eljárásnak tartják. Segítségével és szakszerű használatával rendkívül aromás, gazdag ízű kávé készíthető, a felhasznált alapanyag jegyeit jól feltárja. Most megismerkedhetünk a szifonos (vagy más néven Cona, lombikos, vákuumos, vákuumszifonos, stb.) kávéfőző történetével, fejlődésével, használatával, és a ma is kapható eszközökkel.

Bővebben: Ízletes és látványos: a szifonos kávéfőző bemutatása

AeroPress - olcsó és ötletes filterkávé készítő

 • Írta: Józsa János
 • Kategória: Útmutatók
 • Találatok: 17866
aeropress kávékészítőEgy újabb nagyszerű kávékészítési eszközt szeretnék bemutatni aminek a neve AeroPress, ezúton is köszönet az Aerobie cégnek a tesztkészülékért. Az Aerobie cég sokaknak nagyszerű frizbijeiről és bumerángjairól lehet ismerős, de mi köze a frizbinek a kávékészítéshez? Csupán annyi, hogy az Aerobie cég, melynek nevéhez sok találmány és szabadalom is fűződik, újragondolta a kávékészítést, és kitalálta az AeroPress -t, egy forradalmian egyszerű eszközt, ami mostanság már tőlünk nyugatabbra óriási karriert futott be. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sorra rendezik a különböző versenyeket, és világbajnokságokat. http://worldaeropresschampionship.wordpress.com/ Bővebben: AeroPress - olcsó és ötletes filterkávé készítő

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe