KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Az Ethicoffee a 2021-22es szüreten nagy nehezen, de részt tudott venni. Sajnos az országban zajló fel-fellángoló polgárháború miatt a szüret elején nem tudtunk itt lenni, de a szüret végére és az etióp karácsonyi időszakra beköszöntött a béke. A száraz és anaerob eljárású kávék megtekintésére még pont ki tudtunk jönni és a kései mosott kávékat is pont elkaptuk. A szüret novembertől januárig tart. Novemberben az alacsonyabb fekvésű területek kávéit szüretelik, és ahogy telik az idő egyre magasabban lévő cserjék gyümölcseit szüretelik január közepéig.

Az idei csapadékmennyiség és napsütéses órák száma, pont megfelelő volt a legtöbb kávérégióban így Yirgacheffében és Gujiban is. Sok 90 pont feletti kávéremekre számítunk az idei évben. Több kísérleti programot is támogattunk, hogy izgalmas fermentációs kávékat is kóstolhasson a hazai közönség.

kávécseresznyékÚton útfélen lehet hallani a 3rd Wave-ről, kávézókban és online. De mit is jelent valójában? Miben más mint a Speciality? És mi van az 1., 2. és 4. hullámmal? 3rd Wave-t definiálni nem könnyű, akár egymásnak ellentmondó definíciót is hallhat az ember. Ezért Perfect Daily Grind riportere, a szektor szakértőit kérdezt meg mit is jelent ez nekik. Mi az ő perspektívájuk ebben a kérdésben.

KávészüretA legtöbb termény esetében a szüret időpontjának megválasztása rendkívül fontos. Szakértők sora vizsgálja, hogy mikor jön el az a pont, mikor a gyümölcs a legtöbb ízt adja, nem éretlen és nem is túlérett. A kávécseresznye esetében is pont így van. Az éppen tökéletesen érett cseresznyékből kikerülő kávébabból lesz a legnagyobb eséllyel jó kávé.

Kapucziner kézműves kávépörkölésA kávépörkölés a kávéipar legizgalmasabb része. Gondoljunk csak bele, hogy adott a zöld kávészem, aminek szinte semmi különös illata, csupán kellemetlen zöld íze van varázslatos módon egy hihetetlen aromás, komplex ízű pörkölt kávészemmé alakul. A frissen pörkölt kávé illata szinte mindenkit magával ragad és rabul ejt.