KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

kávécserjeA kávét mindenki ismeri, a legtöbben naponta fogyasztjuk is a belőle készült italt. De a kávécserjét, mint dísznövényt, már kevesen ismerik, pedig kevés gonddal tartható szobai dísznövény. A növény eredetileg Afrikából származik, itt a mai napig vadon nő. Európába már az 1700 –s évek óta ismerik a kávécserjét. A kávécserje Kelet Afrikából a vörös tengeren át jutott el Jemenig. A kávézás hódolói az Arabok voltak, innen került át a XII.században Európába.

ír kávéA híres, jó és régről eredő dolgoknak általában homályos az eredete, frappáns, esetleg hősies legendákat adunk tovább egymásnak generációkon át, amik az első komolyabb megpiszkálásra kipukkannak. Az ír kávé kivétel. Viszonylag pontosan dokumentált az eredete, ennek megfelelően kiábrándítóan egyszerű is.

laoszi tájkép laoszi kávéA laoszi kávé különleges, bár ezt a legtöbben Laoszban sem tudják. A titkos nemzeti kincs egyelőre külföldi kézben van. Van kávé? – kérdi a fáradt utazó a vadregényes Bolaven-fennsík végtelen kávéültetvényein. Kockás turbánja alól zavartan mosolyog a laoszi vendéglős: „Kafé? Bo mí.” Majd novemberben, szüretkor.

koffein molekulaKutatások szerint 400 vegyület felelős a kávé aromájáért. Az egyikből ezen négyszáz közül világszerte 120 000 tonnát fogyasztanak el a földlakók évente. Olvadáspontja 238 Celsius fok, a nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti, így néha már eleve ezzel dúsítva gyártják a fejfájás ellenszereit. 1819-ben fedezte fel Friedrich Ferdinand Runge, ma egyes cégek tusfürdőbe és samponba is teszik, bár a bőrön keresztül nemigen szívódik fel.