KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt A kávé jellemzésébe szándékosan nem kívánok belemenni, ezt a tesztelők úgyis megteszik, ezért inkább némi ismertetőt adnék magáról a "kávéról": farm: Karengera, tengerszint feletti magasság: 1700 - 2000 méter, elhelyezkedés: Sidamo - Yirgacheffe. Feldolgozás: mosott, napon szárított, fajta: harar, farm: szövetkezeti tagok. Certifikáció: Speciality (tanúsított) és tanúsítvány nélküli tradicionálisan organikus. Szüret ideje: 2013. Ami tény: a Lucky Cap kávéinkhoz kivétel nélkül speciality minősítésű és 88 pont feletti kávékat használunk. Nem sznobizmusból, hanem azért, mert az első pörkölésünktől eltel másfél esztendő alatt beláttuk, hogy a tapasztalat hiányából adódóan a hibalehetőséget a legcsekélyebbre kell szorítsuk. Bizonyára vannak pörkölők, akik egy alacsonyabb minőségű alapanyagból is tudnak kiváló kávét pörkölni, mi ezt a kockázatot nem vállalhatjuk be. Kezd kialakulni a stílusunk, amin belül egy-egy kávéról akár többféle elképzelésünk is van. Erről a Yirgáról is, melyet a teszthez egy trükkös profillal hőkezeltünk. Egy dolgot igazán sajnálunk. A 2013-as készlet elfogyott, illetve azt a keveset ami van már csak magunknak tartogatjuk, de májusban érkezik az új szüretből, reméljük legalább ilyen zseniális képességekkel.- tudtuk meg a forgalmazótól.

Lollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt A Lollo Caffé, egy a Nápolytól mindössze pár kilométerre fekvő kisvárosból importált kávé. A sötét, dél-olasz pörkölésű, olajosan csillogó kávészemekből álló robuszta-túlsúlyos keverék, az átlagosnál finomabb darálást, és alacsonyabb hőfokot igényel. A keverék krémességére nem lehet panasz, a „crema” bőséges, a leülepedés után is tartósan és vastagon jelen van, ideális körülmények mellett színe sárgás mogyoróbarna, olajossága átlagos, keverésre záródik. A tapasztalható ízek teltek: nugátos és markáns étcsokoládés alapon nyugvó pörkölt magvas aroma. Egy tipikus magas koffein tartalmú ébresztő, amely kiválóan megállja a helyét tejes italokban is. Cukor helyett, mézzel és barna cukorral is tökéletes élményt biztosít. A kávé 1000 grammos kiszerelésben, szemes kávé formájában kapható, illetve variációi elérhetők kapszulás kiszerelésben és kávépárnaként (POD) is. Kizárólagos magyarországi importőre a Vending Hungary Kft - tudtuk meg a forgalmazótól.

Red Baggies Columbia Supremo teszt Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név így lett Red Baggies. Sokszor voltam versenyző barista versenyeken, és idővel a legfőbb gondom a megfelelő kávé és pörkölés lett, mivel Magyarországon nagyon gyorsan fejlődött a versenyzés és ami vele jár. Nagyon sokat köszönhetek a Semiramisnak, akik elindítottak ezen a pályán 2007-ben. Mint versenyző voltam pár megmérettetésen, kaptam mindenféle okleveleket és elismeréseket, de a legjobb eredményem az volt, hogy kétszer megnyertem a Magyar Brewers Cup versenyt, és a Világbajnokságon a számomra, és mindenki máséra is akkor a nagyon meglepő 5. helyezést értem el. Igazából itt kezdtem el érdeklődni a világos pörkölésű kávé iránt, ugyanis addig csak cappuccinot ittam leginkább. Az alapanyagokat a Semiramistól szerzem be, akikkel továbbra is nagyon jó kapcsolatot ápolok, sőt tavaly felkértek, hogy dolgozzak náluk, mint pörkölő. A Red Baggies akkor pörkölődik, amikor a benti munka véget ér. Ez a kávé a Popayan régió, Colombia egyik legnagyobb becsben tartott területéről származik, tökéletes összhangban van a talaj minősége, a napsütés és a felhősebb napok száma. A Supremo pedig a legmagasabban jegyzett minőség Colombián belül, ami a szemek egységes méretét illeti. Kiegyensúlyozott, ami a savasságot és a testességet illeti. Nem túl tolakodóak a savai, ami itthon az átlagos fogyasztó számára is élvezhetővé teszi, vagy az eszpresszóval éppen ismerkedőnek is. Tejes italokhoz is ajánlom, mivel megvan benne az a testesség, ami egy cappuccinon is átjön, bár én azt ajánlom, hogy hanyagoljuk a tejet, ha jó minőségű arabikához jutunk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Il Pastrone kávé teszt Sokáig Olaszországban éltem, így az ottani gasztronómia az életem részévé vált. A tészták, rizottók, a finomabbnál finomabb ételek a mai napig az otthoni étlap szerves részét képezik! Csakhogy itthon bizonyos olasz alapanyagokhoz nehéz hozzájutni. Barátaim unszolására végül úgy döntöttem, hogy másodmagammal nyitok egy olasz élelmiszer nagykereskedést. Ebben sokat segített Magyarországon élő Pino barátom. Úgy gondoltam, behozhatnánk egy, itt még nem ismert kávémárkát. El is kezdtük keresni, de sajnos vagy nem ízlett a kávé, vagy ami ízlett, azt túl drágának találtam a magyar piacra. Keresés közben itthon ráakadtam egy kávépörkölő üzemre, ahol éppen egy oktatással egybekötött bemutatót tartottak. Társammal el is mentünk az eseményre, melynek végén már mindketten tudtuk, hogy számunkra a legjobb megoldás, ha saját márkás kávét pörköltetünk magunknak. Jöttek a kísérletezések, a próbapörkölések eredményeit régi kollégáim és barátaim között kiosztottuk véleményezésre. A harmadik próbálkozás sikerrel zárult. Elkészült az első Caffé Pastrone. Ennek már két éve, azóta aki csak kipróbálta a kávénkat, újra vásárol belőle. Az otthoni kávézás még teljesebbé vált, hiszen ez a kávé a mi ízlésvilágunkat tükrözi - tudtuk meg a forgalmazótól.

Kapucziner Etióp Gyémánt szemeskávé teszt Boltunk, Gyõr belvárosának egyik leghangulatosabb részén, a Sarló közben található. Az üzlet 1994-es megnyitása óta, egyre bõvülõ kínálattal áll a kedves vásárlók rendelkezésére. A kezdeti édességkínálat az évek során csokoládé- és marcipánkülönleges-ségekkel, friss gyümölcsteákkal és helyben pörkölt kávéval egészült ki. A nyári idõszakban kis terasszal várjuk a kávézni vágyókat. A kávé helyben történõ pörkölése biztosítja, hogy mindig friss és aromás kávé várja a kávézás rabjait, hogy magas színvonalon hódolhassanak szenvedéjüknek. A Kapucziner kávémanufaktúra egy olyan kávé blend elkészítését tűzte ki célul, ami mind az eszpresszó és a tejes italok, valamint az alternatív kávék készítőinek is igazi élményt nyújt. Ezért a sokféle kísérlet után a kávék őshazájára irányult a figyelmem. Egy bátor, bár megvallom elég kockázatos kísérlet után, 4 Etióp kávé blendjéből került megalkotásra az Etióp gyémánt kávénk. Azt gondolom hogy nagyon sokan kutatták, hogy a kávék között miért az Etióp kávé a Petrus? Remélem aki megkóstolja erre megtalálja a választ. A kávé tartalmazza a sidamo régió honey feldolgozású alapanyagát, a nedves feldolgozású Zege kávét, és két száraz feldolgozású Yirgacheffe-ből, illetve a Harrar régióból származó alapanyagot. Ez a széles merítés adja , hogy egy blend visszaadja az Etióp kávé virágos, jázminos, gyümölcsös, narancsos, eper, áfonya, fűszeres fahéj és kardamom ízvilágát. Mindezt cukor hozzáadása nélkül javaslom - tudtuk meg a forgalmazótól.