KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

costa coffee mocha italia kávétesztE heti tesztünk picit kilóg a sorból, ugyanis egyik kedves olvasónktól kaptuk, hogy mi a véleményünk róla. Ez a kávé nem más mint a Costa kávézólánc saját kávéja. Ezt a Costa saját maga pörköli Angliában. A Costa üzleteibe betérő vendégek a világ bármely pontján ugyanazzal a klasszikus olasz kávékeverékkel találkoznak, melynek neve: Mocha Italia. A keverék 6 arabika és egy robuszta fajtát tartalmaz. A fajták kiválasztásánál törekszenek rá, hogy minél nagyobb százalékban a Rainforest Alliance által igazolt farmokról érkezzen. 2008 októberétől a keverék legalább 30%-ban ilyen ültetvényekről származik. A tervek szerint ezt az arányt a következőkben tovább növelik. Sajnos a kapott minta nem volt már igazán friss, így csak körülbelüli véleményt lehetett alkotni róla. Mivel árat sem tudtunk meg, így csak a többi eredményt pontoztuk, és szöveges értékelést készítettünk.

 

bonomi kaffa szemeskávé tesztA Bonomi kávépörkölőt 1886-ban alapította Federico Bonomi Milánó központjában egy pici üzlethelységben. Évről évre fejlődött a cég, és a későbbi leszármazottak vitték sikerre Észak Olaszországban, és külföldön egyaránt. 1982-ben Gianluca Bonomi szervezte át a cég struktúráját, és vitte ki a pörkölő üzemet a Milánó melletti Binascoba. Itt épült föl a teljesen automatizált pörkölő, és csomagolóüzem. Napjainkban a cég egy kávéültetvényekkel is rendelkező cégcsoport tagja, így biztosítva a kiváló minőséget. A Bonomi Kaffa egy 80% arabika és 20% robuszta arányú blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

bonomi gourmet kávétesztA Bonomi kávépörkölőt 1886-ban alapította Federico Bonomi Milánó központjában egy pici üzlethelységben. Évről évre fejlődött a cég, és a későbbi leszármazottak vitték sikerre Észak Olaszországban, és külföldön egyaránt. 1982-ben Gianluca Bonomi szervezte át a cég struktúráját, és vitte ki a pörkölő üzemet a Milánó melletti Binascoba. Itt épült föl a teljesen automatizált pörkölő, és csomagolóüzem. Napjainkban a cég egy kávéültetvényekkel is rendelkező cégcsoport tagja, így biztosítva a kiváló minőséget. A Bonomi Gourmet egy 95% arabika és 5% robuszta arányú blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

coffee collective espresso kávétesztA Coffee Collective koppenhágai pörkölőben Peter Dupont pörkölőmester mellett Klaus Thomsen 2006-os barista világbajnok, Casper Engels kávékóstoló (cupping) világbajnok dolgoznak. A TCC személyesen és rendszeresen jár a farmokon, minden kávéjukat direct trade rendszerben veszik, jelenleg Brazíliában, Guatemalában, Kenyában és Panamában. A termelő minden esetben jóval magasabb árat kap a  piaci és fair trade árnál is. A magas ár és a közvetlen kapcsolat etikailag jelentős, de egyben a minőség feltétele is. Piaci áron lehetetlen annyi munkát belefektetni a termelésbe, amivel kihozható a kávé maximális minősége. A viszonylag magas ár megértéséhez szükséges tudni, hogy mindhárom összetevő direct trade - közvetlen kereskedelemben - beszerzett áru a pörkölő részéről. A jelenlegi magas piaci árnál jóval drágább a nyersanyag. Pl A Finca Vista Hermosát ötször szüretelik, hogy mindig csak a a megfelelő érettségű kávécsresznyéket szedjék be, utána a feldolgozásnál további válogatáson esnek keresztül a kávészemek. A kenyai Gatina a piaci ár kb háromszorosába kerül. A pörkölt kávé vákumcsomagolásban érkezik, ami fokozza a frissességet. Ritkaság, de már a zöld kávét is vákumcsomagololásban kapja és tárolja a pörkölő (erre is felárat fizetnek). A különböző szedési, feldolgozási technikákról a pörkölő blogján lehet olvasni. The Coffee Collective espresso blendje 100% arabica, 60% Daterra Sweet Collection, Brazil, 20% Finca Vista Hermosa, Guatemala 20% Gatina, Kenya AA Top kávéfajtákból áll. A budapesti Printa design bolton belül (www.printa.hu) levő kávézóban kapható, egy La Marzocco Lineán és Mazzer Robur-E-vel készítem. A dupla szűrőbe kb 20 grammot használok, az egyadagosnál kb 12 gramm az adag - tudtuk meg a forgalmazótól.

carraro crema espresso szemeskávé tesztA Caffe Carraro Crema Espresso keveréke, mindent tud, amit egy 80-20-as,klasszikus espresso keveréktől elvárhatunk. Nem gondolnám azonban, hogy túl kellene dimenzionálni és mögé magyarázni, vagy képzelni nem létező dolgokat. Válogatott, minőségi feldolgozást tükröző alapanyag, kellemesen "fűszeres", sima espresso jegyek, amiben igen is, jól mutat az a kis robusta. A kategória rajongóinak büszkén és bátran ajánlom- tudtuk meg a forgalmazótól.