Sok aktív kávés (magyarul home barista) kedveli a régi időket idéző, hangulatos, dekoratív karos gépeket. Ezeknek jellemzően kis méretű (49-51mm) a szűrője, mert így elfogadható nagyságú erő adódik a 9bar körüli nyomás létrehozásához. Ma is szinte változatlan formában gyártják a legendás modelleket: La Pavoni Europiccola, Olympia Cremina, Elektra Micro Casa a Leva stb.
Mostanában több őrlő is terítékre került, amiket volt szerencsém kipróbálni. A Catler automata őrlője már elég hosszú ideje vendégeskedik nálam, így bőven volt időm kitapasztalni és ismerkedni vele.
A vendéglátós gépeket készítő Rancilio otthoni kávégépe a Silvia immáron az 5. szériájánál tart. Az Expolygon Kft. jóvoltából érkezett egy példány tesztre. Azért lehet érdekes sokak számára a Rancilio Silvia, mert a Gaggia Classic új generációja sajnos nem annyira sikerült jól (mondhatni rosszabb lett, mint a régi modell), és akik nem szeretnének használt gépet vásárolni (a régi Classic már csak használtan elérhető), annak egy jó alternatívát jelenthet. Kérdés, hogy mennyire jól használható, és milyen minőségű kávét lehet vele készíteni.
Kávéőrlő bemutatókból soha nem lehet elég, mert „KELL EGY ŐRLŐ”. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. De mi van akkor, ha nincs rá keret, hogy drága őrlőt vegyünk, de mégsem szeretnénk egy propelleres porcukorszaggatóval beérni.
A kávézással frissen ismerkedők elsősorban bőszen nézegetik a különböző kávégépeket és kérik a tanácsokat, hogy milyen gépet vásároljanak otthonra. És ez még a jobbik eset, mármint ha tanácsot kér valaki és nem elszalad valamelyik boltba és megveszi a dizájnos, de két fillért nem érő, silány minőségű kávégépet, aztán rájön, hogy valahogy nem oké a kávé (ha már kóstolt rendes kávét). Ha tanácsot kér, akkor azonnal szembesül azzal, hogy kell egy őrlő! DE MIÉRT? Kérdezi Ábel. Mert csak, mert bármilyen eszközzel szeretnénk kávét készíteni, tudomásul kell venni, hogy az őrlő a kávékészítés Szent Grálja.