KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

bezzera bb005 kávédaráló"Kell egy csapat" - mondta a kultfilmmé lett Régi idők focija főszereplője, Minarik Ede. Kell egy daráló - szól az "eszpresszó-biblia" egyik alaptétele, melyet persze általában igyekszik elengedni a füle mellett a minőségi, otthoni kávékészítéssel egyre lelkesebben ismerkedő felhasználó. Miért?
Egyértelműen anyagi megfontolásból, többnyire a következő gondolatmenettel: veszek egy viszonylag komoly kávégépet otthonra - ám darálóra már nem futja az erre szánt keretből...de nem baj, hisz' szerencsére oly sokféle gyári őrlésű kávéból lehet választani! A végeredmény: a sokadik, meglehetősen drága "tégla" kipróbálása is lehangoló minőségű, híg, testetlen "eszpresszót" eredményez ami nem csoda, hiszen NEM presszógéphez való, vagyis túl durva a gyári őrlemények bő 90 százaléka. A csalódást aztán követi a felismerés: tényleg kell egy daráló!

hario mini mill kávédarálóA Kávékorzó fórumán gyakran kérdezik, hogy melyek azok a belépő szintű darálók amelyek már alkalmasak eszpresszóhoz szükséges finomságú őrlemény előállítására. Ezidáig a Zassenhaus, és a Peugeot kézi darálóit ajánlottuk. Az utóbbi időben azonban felmerült két újabb jelölt is a Kyocera, és a Hario személyében, melyből most az utóbbival foglalkozom, mivel az itthon is könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető.

handpresso domepod bemutatóAz előzőleg bemutatott Handpresso Wild E.S.E. Podos készüléknek létezik egy őrölt kávéval működő változata a Handpresso Domepod, amit szintén a Profimat Kft. bocsátott a rendelkezésünkre. Az elv és a szlogen ugyanaz mint az E.S.E podos készüléknél, a különbség csupán annyi, hogy itt őrölt kávéval etethetjük, aminek előnyei és hátrányai is vannak.

handpresso wild e.s.e. kávéfőző tesztA Profimat Kft. jóvoltálból lehetőségem nyílt kipróbálni a Handpresso Wild E.S.E podos készülékét, és az őrölt kávéval működő Domepod fantázia névre hallgató változatot, amiről egy következő cikkben osztom meg tapasztalataimat. A szlogen szerint minőségi eszpresszót ihatunk bárhol, hogy ez mennyire igaz, ennek próbálok utánajárni. Elvileg az ötlet zseniális, mivel túl sok lehetőség nem adódik, ha valaki szeretne egy eszpresszót inni, és olyan helyen jár, ahol esélye sincs egy jó kávé elfogyasztására (természetben, kiránduláson, szállodai szobában). A termoszba előre lefőzött kávéról ne is ejtsünk szót, mert az csak végszükség, és életmentő koffeinbevitel céljából jöhet szóba. Ha nem eszpresszóról beszélnénk, akkor a sokazegyben instant kávénak nevezett italpor (brrrrrr....), esetleg egy kotyogó, vagy french press is szóba jöhetne, de ezek egyike sem eszpresszóképes. A Handpressohoz persze szükség van forróvízre. Ezt megoldhatjuk egy szivargyújtóról működő vízforralóval, vagy akár rakhatunk tüzet is, a lényeg, hogy forróvízre lesz szükségünk.